Από… ερωτικός μετανάστης στην καλλιέργεια του καφέ, ο Δημήτρης Χριστόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr από την Huila της Κολομβίας και μας ανέλυσε τον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία αλλά και γιατί έχει «εκτοξευθεί» η τιμή του αγαπημένου ροφήματος!
Στην «καρδιά» της Κολομβίας, βρίσκεται η επαρχία Huila. Μέσα στην πυκνή ζούγκλα, 450 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπογκοτά, βρίσκεται το χωριό Garzon. Εκεί, κυματίζει και μια ελληνική σημαία, την οποία έχει υψώσει ο κύριος Δημήτρης Χριστόπουλος, ο μοναδικός Έλληνας καλλιεργητής καφέ στον κόσμο!
Στο Garzon παράγεται κατά πολλούς, ο καλύτερος καφές του πλανήτη. Μάλιστα, ο χολιγουντιανός σταρ, Χιου Τζάκμαν αγοράζει καφέ για την επιχείρησή του και το ίδρυμά του, Laughing Man Foundation, το οποίο βοηθάει τους καλλιεργητές του πλανήτη.
Ο κύριος Δημήτρης Χριστόπουλος, είναι παντρεμένος με την Marlene Colmenares, την οποία γνώρισε στη χώρα μας και για χάρη της μετανάστευσε στην άλλη άκρη του πλανήτη, καλλιεργεί τη δική του ποικιλία κόκκων ενώ διαθέτει την τεχνογνωσία για να εκπαιδεύει και τους ντόπιους αγρότες να παράγουν καφέ υψηλής ποιότητας.
Με προσωνύμιο «The greek patrón of coffee», δηλαδή το «Ο Έλληνας αφεντικό του καφέ», καλλιεργεί geisha, pink bourbon, maragogipe, catura και castillo ποικιλίες καφέ, οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες, του κόσμου.
«Ναι είμαι καλλιεργητής καφέ. Ερωτικός μετανάστης στην Κολομβία και αρχικά ξεκίνησα να καλλιεργώ καφέ για να βοηθήσω τους φτωχούς καλλιεργητές ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα αλλά και το κλείσιμο συμφωνιών απευθείας με τους πελάτες στο εξωτερικό χωρίς την επέμβαση από μεσάζοντες, να γίνεται με ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους», μας συστήθηκε ο κύριος Χριστόπουλος.
Ο καφές βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων της παγκόσμιας ακρίβειας. Τι έχει συμβεί και η τιμή του έχει ανέβει τόσο; Θα δούμε και υψηλότερα κόστη; Ο ειδικός μας εξηγεί…
«Η τιμή του καφέ ανέβηκε για δυο λόγους: Για την επιβίωση των παραγωγών καφέ ενώ μας έχουν ανεβεί επίσης οι ύλες που μας βοηθούν για την παραγωγή του και την εξαγωγή του. Εκμεταλλευόμενοι την μικρή αύξηση του πρασίνου καφέ πατάνε πάνω σε αυτό και περνάνε μια διπλή αύξηση για περισσότερα κέρδη. Η τιμή εξαγωγής πέρυσι ήταν περίπου στα 3.80/3.90 $ το κιλό τώρα 5.80$ το κιλό. Εάν διαιρέσετε τα 1.000 γραμμάρια με τα 2 δολάρια αύξηση θα δείτε ότι είναι γέλιο το ποσό της αύξησης. Κάπου κάποιοι στο χρηματιστήριο την Νέας Υόρκης έχουν δει πλέον την ανισότητα των κερδών του καφέ σε ό,τι αφορά την παραγωγή, την επεξεργασία του και διάθεση του ως προς τους καταναλωτές και τις διορθώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι έμποροι καφέ να το εκμεταλλεύονται και να υπάρχουν αυξήσεις».
Φυσικά όπου υπάρχει εμπόριο πρώτης ύλης, υπάρχουν και τα λεγόμενα «καρτέλ». Ο κύριος Χριστόπουλος, μας εξηγεί πως δρουν στον τομέα του καφέ: «Πλέον έχουμε Ίντερνετ στα βουνά και βλέπουμε τα πάντα. Το καρτέλ είναι στους χώρους μεταποίηση του καφέ, από πράσινο σε ψημένο. Αυτό το παραμύθι αλλάζει. Για αυτό σταμάτησα να εξάγω τον καφέ μου πράσινο και τα τελευταία δυο χρόνια τον εξάγω ψημένο. Με λίγα λόγια σε 1 kg καφέ ο παραγωγός παίρνει το 15% τελικής τιμής και το 85% το μοιράζονται οι υπόλοιποι. Το καρτέλ είναι αλλού, είναι η εκμετάλλευση του. Είναι ένα παραμύθι για να συντηρούνται οι τιμές».
Τέλος, σχετικά με τη ζωή και την καθημερινότητα ενός καλλιεργητή καφέ, ο κύριος Χριστόπουλος, τόνισε: «Η ζωή μου εδώ είναι ευχάριστη. Σκεφτείτε πως είναι 7 παρά 10 το πρωί και απολαμβάνω τον καφέ μου! Έχω τις κοτούλες μου, τα προβατάκια μου, τον κήπο με τα ζαρζαβατικά και τα τροπικά φρούτα μου, όλα όμορφα οργανωμένα και σε συγκεκριμένα σημεία για να μην επηρεάζουν την παραγωγή και την επεξεργασία του καφέ. Άλλωστε, η φάρμα στην οποία μένω είναι 12 στρέμματα, έτσι έχω χώρο για όλα!».