33.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για τη θρυλική σειρά

Η μίνι σειρά που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής ιεροτελεστίας, εφάμιλλο με τα τσουρέκια και τις λαμπάδες. Άνθρωπος που να μην έχει δει έστω και ένα επεισόδιο Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ δεν πρέπει να υπάρχει. Σχεδόν αισθάνεσαι πως υπάρχει στη ζωή σου όσο και το Πάσχα.  Aκολουθούν 10 πράγματα που ίσως να μην γνώριζες για το χριστιανιακό αριστούργημα του Franco Zefirelli.

Ο Franco Zeffirelli ήθελε για Ιησού τον Al Pacino ή τον Dustin Ηoffman

O Ιταλός σκηνοθέτης- που έφυγε για τον ουρανό το 2019- προόριζε τον Robert Powell για Ιούδα και στόχευε σε ήδη φτασμένο κινηματογραφικό αστέρα για τον βασικό ρόλο στο Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Ευτυχώς άλλαξε γνώμη έγκαιρα. Ίσως να μην έχει πάρει πιο επιτυχημένη απόφαση στη ζωή του.

Ο Robert Powell δεν πέρασε πολύ καλά στα γυρίσματα

Του Χριστού τα Πάθη που λένε, ειδικά στις σκηνές της σταύρωσης. Ο πιο διάσημος Ιησούς από τη Ναζαρέτ κι από καταβολής τηλεόρασης πέρασε πολλές ώρες  δεμένος πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου, ημίγυμνος μέσα στο κρύο. Τα γυρίσματα διέκοπταν για να πιει λίγο κονιάκ, να ζεσταθεί με μια κουβέρτα και να καπνίσει ένα τσιγαράκι. Είχε προηγηθεί αυστηρή δίαιτα 12 ημερών, ώστε να είναι όσο πιο πειστικός γίνεται για το ρόλο.

Πολλές σκηνές του Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ κόπηκαν στο μοντάζ

Η αρχική κόπια είχε διάρκεια 386 λεπτά και περιελάμβανε σκηνές όπως το θαύμα στην Κανά, τη Μεταμόρφωση και τον Ιησού να περπατά το νερό, η οποίες κόπηκαν για χάρη οικονομίας, ρίχνοντας στη διάρκεια στα 371 λεπτά.

Ο Γιώργος Βογιατζής πέρασε από 3 δοκιμαστικά

Ο Ιωσήφ ήταν Έλληνας, το ξέρεις ήδη αυτό. Ο Γιώργος Βογιατζής βρισκόταν στην αρχή της καριέρας του και ο Zefirelli τον ξεχώρισε από τότε που του τον σύστησε η Ειρήνη Παππά. Αρχικά υπήρχαν ενστάσεις για το αν ήταν ο κατάλληλος για το ρόλο κι αυτό γιατί ήταν αρκετά νέος. Μετά από 3 δοκιμαστικά, πείστηκαν όλοι.

  
 

Τα σκηνικά της σειράς ξαναχρησιμοποιήθηκαν από τους Monty Pythons

To αξεπέραστο Life of Brian (ή Ένας Προφήτης Μα Τι Προφήτης), δηλαδή η παρωδία της ζωής του Χριστού, είχε μεταξύ άλλων τους ίδιους σταυρούς και πολλά ακόμα από αντικείμενα που είδες για πρώτη φορά στο ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ.

Τα γυρίσματα κράτησαν έναν χρόνο

Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1975, ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1976 και έγιναν στο Μαρόκο και την Τυνησία. Οι σκηνές των συναγωγών τραβήχτηκαν στο νησί Djerba,ενώ οι σκηνές της Ιερουσαλήμ τραβήχτηκαν στην πόλη της Τυνησίας Μοναστήρι (το όνομα της πόλης παραμένει ελληνικό μέχρι και σήμερα). Λόγω των φτωχών Αγγλικών κάποιων κομπάρσων που επιλέχθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό, όλες οι ομιλίες τους ηχογραφήθηκαν ξανά σε στούντιο.

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν άθεος

“Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία” έχει δηλώσει ο Robert Powell.

Όχι, ο Robert Powell δεν τρελάθηκε ποτέ

Ένα από τους μύθους που παραμένουν ζωντανοί για τη σειρά Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι πως ο πρωταγωνιστής, λόγω της έντασης του ρόλου, κατόπιν την είδε αλλιώς. Τα ίδια έχουν πει και για την ηθοποιό Linda Blair, η οποία υποδύθηκε τη δαιμονισμένη Regan στον Εξορκιστή. Ο Robert Powell ένα θεματάκι με το ποτό το είχε, αλλά δεν διαγνώσθηκε ποτέ με κάποια ψυχική διαταραχή. Μπορεί ο ρόλος του να τον στιγμάτισε και πολλοί σκηνοθέτες να δίστασαν να του αναθέσουν έναν πιο γήινο χαρακτήρα, αλλά συνέχισε να δουλεύει σαν ηθοποιός.

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο

Υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις στον τρόπο που ο Franco Zefirelli αφηγήθηκε τη ζωή του Ιησού.

O Zefirelli έκανε ένα μαγικό

Η βασική σκηνοθετική οδηγία του Ιταλού προς τον Powell ήταν «μην ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου». Ο Zefirelli υπέβαλε όλους τους υποψήφιους για το ρόλο ηθοποιούς από τη δοκιμασία του ατενούς βλέμματος. Το τρικ «ασκαρδαμυκτί» ήταν απαραίτητο ώστε να υποδηλώνεται η θεία καταγωγή του Ιησού.

Πηγή άρθρου: ladylike.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα