To νωχελικό του στιλ συχνά κοιμίζει. Ο Νικολά Ανελκά, όμως, έχει ξυπνήσει για τα καλά αυτήν τη σεζόν και δείχνει να έχει αφήσει πίσω του το χαμένο πέναλτι στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ τον περασμένο Μάιο κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα τον στοιχειώνει για πάντα. Ο 29χρονος επιθετικός της Τσέλσι προηγείται στον πίνακα των σκόρερ της πρέμιερσιπ με 12 (!) γκολ σε 13 αγώνες (πέτυχε δύο ακόμα στο διπλό επί της Γουέστ Μπρομ με 3-0) και δείχνει αναγεννημένος την στιγμή, που πέρσι σε 24 παιχνίδια των Λονδρέζων, σκόραρε μόνο δύο φορές (!!)
To Αll4fun.gr παρουσιάζει τον Γάλλο επιθετικό της πρωτοπόρου της πρέμιερ λιγκ, ο οποίος σε διάστημα 11 ετών έχει προλάβει ν’ αλλάξει εννιά (!!) ομάδες, όμως ελπίζει να κλείσει την καριέρα του στην Τσέλσι, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως ο Ανελκά θεωρείται ο παίκτης για τον οποίο έχουν δαπανηθεί συνολικά τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου (συνολικά το ποσό αγγίζει τα 87,5 εκ. λίρες)!!!
Γεννημένος στις 14 Μαρτίου του 1979 στο Παρίσι από γονείς που κατάγονται από τη Μαρτινίκα (νησί της Καραϊβικής), ο Ανελκά αποτελεί μία ακόμη αποκάλυψη του Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος δε δίστασε τον περασμένο Ιανουάριο (όταν έγινε η μεταγραφή του συμπατριώτη του στράικερ από την Μπόλτον στην Τσέλσι) να παραδεχθεί δημόσια πως έκανε λάθος όταν τον άφησε να φύγει από την Αρσεναλ.
Το κέρδος, ωστόσο, που αποκόμισαν οι κανονιέρηδες από την παραχώρηση του στη Ρεάλ το 1999 είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Βενγκέρ ανακάλυψε τον Ανελκά όταν πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στην Παρί Σεν Ζερμέν και τον έφερε στο Χάιμπουρι στις 22 Φεβρουαρίου του 1997 (λίγες μόλις ημέρες πριν κλείσει τα 18 του χρόνια), πληρώνοντας μόλις 750.000 ευρώ (!)
Δύο χρόνια αργότερα ο Γάλλος επιθετικός πουλήθηκε στη Ρεάλ έναντι 39,5 εκ. ευρώ και η Αρσεναλ αποκόμισε από την πώλησή του ποσό κατά 80 (!!) φορές μεγαλύτερο απ’ όσα τον είχε αποκτήσει από τους Παριζιάνους. Από τότε ο Ανελκά δεν κατάφερε να δικαιώσει όσους πίστευαν πως μπορεί να γίνει έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς του πλανήτη, αν και φέτος έχει ξεκινήσει πραγματικά εντυπωσιακά, εκμεταλλευόμενος και την απουσία του Ντιντιέ Ντρογκμπά από πολλούς αγώνες των Λονδρέζων.
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει πως ο Ανελκά είναι ένας στράικερ, ο οποίος μπορεί να σκοράρει με διάφορους τρόπους και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Αν, άλλωστε, δεν ήταν πραγματικά καλός δε θα είχε παίξει στους τρεις από τους τέσσερις μεγάλους της πρέμιερσιπ (Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τσέλσι), φαινόμενο που δεν είναι σίγουρα συνηθισμένο.
Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ
Tο ντεμπούτο του στα αγγλικά γήπεδα σημειώθηκε στις 5 Απριλίου του 1997 στο διπλό της Άρσεναλ επί της νέας του ομάδας (3-0), ενώ το πρώτο του γκολ επιτεύχθηκε όχι με με οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ανελκά άνοιξε το σκορ στο 3-2 της Αρσεναλ επί των μπέμπηδων στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου και οι φίλαθλοι της Αρσεναλ έβλεπαν στο πρόσωπο του τον μελλοντικό διάδοχο του Ιαν Ράιτ. Οι προσδοκίες τους, ωστόσο, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ανάλογο τρόπο.
Ο Γάλλος στράικερ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν 1997-98, σκοράροντας και στον νικηφόρο τελικό του κυπέλλου απέναντι στη Νιούκαστλ (2-0), ενώ τη σεζόν 1998-99 κατέκτησε το βραβείο του κορυφαίου νεαρού ποδοσφαιριστή της πρέμιερσιπ.
Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΕΑΛ
Η Αρσεναλ, όμως, έχασε τα πρωτεία στη μαγική χρονιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Ανελκά άρχισε τα δικά του. Ζήτησε αύξηση αποδοχών και ο Βενγκέρ επέλεξε να τον πουλήσει. Η πρόταση της Ρεάλ ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και ο Γάλλος αποχαιρέτησε το Χάιμπουρι με 28 γκολ σε 90 αγώνες. Οσο για το κενό που άφησε όχι μόνο καλύφθηκε με τον Τιερί Ανρί, αλλά ο συμπατριώτης του αποτέλεσε ίσως την κορυφαία μεταγραφή όλων των εποχών για τους κανονιέρηδες.
Στη Μαδρίτη ο Ανελκά δεν πραγματοποίησε την καριέρα που θα περίμενε. Χρησιμοποιήθηκε μόλις 19 φορές στην πριμέρα ντιβιζιόν, πετυχαίνοντας 2 γκολ και το 2000 γύρισε στο Παρίσι και στην πρώτη του ομάδα. Η Παρί Σεν Ζερμέν χρειάστηκε να πληρώσει 30 εκ. ευρώ για ν αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή, τον οποίο ανέδειξε η ίδια, αλλά η παραμονή του στο Παρκ Ντε Πρενς κράτησε μόλις έναν χρόνο.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
Η Αγγλία τον περίμενε ξανά και ο Ζεράρ Ουγιέ τον έφερε στο Ανφιλντ δανεικό για έναν χρόνο. Στη Λίβερπουλ, ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού και σημείωσε συνολικά μόλις 5 γκολ σε 22 παιχνίδια. Ο συμπατριώτης του τεχνικός αποφάσισε να μην τον αποκτήσει με ελεύθερη μεταγραφή και μετακόμισε στο κοντινό Μάντσεστερ για λογαριασμό της Σίτι.
Οι γαλάζιοι δαπάνησαν το ποσό ρεκόρ στην ιστορίας του των 18 εκ. ευρώ και ο Κέβιν Κίγκαν ήλπιζε πως με τον Ανελκά η Σίτι θα έκανε το κάτι παραπάνω. Δε δικαιώθηκε, ωστόσο, με τον Γάλλο επιθετικό να μένει τρία ολόκληρα χρόνια στον σύλλογο, αριθμός-ρεκόρ στην καριέρα του. Ο Ανελκά, όμως, δεν ήταν ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας και ζήτησε μεταγραφή.
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η ομάδα που τον απέκτησε τελικά η Φενέρμπαχτσε και τον Ιανουάριο του 2005 τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη φορά η αγοραστική του αξία είχε πέσει αρκετά και η μεταγραφή του έπεσε στα 10,5 εκ. ευρώ. Ο Ανελκά αποτέλεσε ουσιαστικά την σπουδαιότερη κίνηση των Τούρκων τα τελευταία χρόνια και βοήθησε σημαντικά στην κατάκτηση του τίτλου το 2005.
Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου η Νιούκαστλ ενδιαφέρθηκε για να τον φέρει πίσω στην Αγγλία, όμως εκείνος παρέμεινε στην Τουρκία. Το επόμενο καλοκαίρι η φημολογία για επιστροφή του στο νησί φούντωσε ξανά και κερδισμένη αποδείχθηκε η Μπόλτον, που τον διεκδίκησε από την Πόρτσμουθ.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
Ο Σαμ Αλαρντάις τον έφερε στο Ρίμποκ στις 25 Αυγούστου του 2006 και η Μπόλτον δημιούργησε ρεκόρ στην ιστορία της, αφού το ποσό των 12 εκ. ευρώ με το οποίο αποκτήθηκε ήταν το μεγαλύτερο που έχει δοθεί σε ποδοσφαιριστή της πρώην πλέον ομάδας του Στέλιου Γιαννακόπουλου. Ο Ανελκά καθιερώθηκε πολύ γρήγορα στην ενδεκάδα της Μπόλτον και τερμάτισε τη σεζόν με 11 γκολ στην πρέμιερσιπ.
Αν και είχε υπογράψει τετραετές συμβόλαιο από τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησαν νέα σενάρια παραχώρησης του.
Ένα απ’ αυτά ήθελε την Αρσεναλ να ενδιαφέρεται να τον φέρει ξανά στο Λονδίνο, όμως ο Ανελκά υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο στις 30 Αυγούστου, το οποίο θα τον κρατούσε στο Ρίμποκ έως το 2011.
Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Στις 11 Ιανουαρίου του 2008, όμως, η Τσέλσι που εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον για την απόκτησή του από τις αρχές του έτους (από την στιγμή που οι Ντιντιέ Ντρογκμπά και Σάλομον Καλού θα έλειπαν καιρό λόγω του Κόπα Άφρικα με την Ακτή Ελεφαντοστού), τον απέκτησε έναντι 23,5 εκ. ευρώ.
Ο Ανελκά επέλεξε ξανά το 39, το οποίο φόρεσε για πρώτη φορά στη Μάντσεστερ Σίτι και προοριζόταν ουσιαστικά για διάδοχος του Ντρογκμπά, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήθελε ν’ αποχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι από το Στάμφορντ Μπριτζ (κάτι που τελικά δεν έγινε).
Ο Αβράμ Γκραντ τον χρησιμοποιούσε ως αλλαγή και αυτό φυσικά δεν άρεσε στον Ανελκά, ο οποίος, μάλιστα, κατηγόρησε στη συνέχεια τον Ισραηλινό τεχνικό για την καθυστερημένη συμμετοχή του στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ. Ούτε καν με είχε σηκώσει από τον πάγκο για να κάνω προθέρμανση και δεν ήμουν ζεστός, όταν μπήκα αλλαγή, δικαιολογήθηκε μετά το χαμένο του πέναλτι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το οποίο απέκρουσε ο Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ και η Τσέλσι έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.
Στην προετοιμασία, ωστόσο, ο Ανελκά φάνηκε αναγεννημένος. Η παρουσία του Λουίς Φελίπε Σκολάρι στον πάγκο της Τσέλσι τον απογείωσε και το πρώτο σημάδι ήταν το νικηφόρο φιλικό με τη Μίλαν στο σαρωτικό 5-0, όπου σημείωσε τέσσερα (!!!) γκολ)
Με τον Ντρογκμπά τραυματία, ο Γάλλος επιθετικός άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και έχοντας άψογη συνεργασία με τους επίσης αναγεννημένος Φλοράν Μαλουντά, Σάλομον Καλού ήδη μετράει 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και 12 στην πρέμιερσιπ (σε 13 παιχνίδια), όπου είναι πρώτος σκόρερ. Την 1η Νοεμβρίου, μάλιστα, πανηγύρισε και το πρώτο του χατ-τρικ στην Τσέλσι στο 5-0 επί της Σάντερλαντ, ενώ πλησίασε στο δεύτερο στο σαββατιάτικο διπλό επί της Γουέστ Μπρομ (3-0).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗ
Οσον αφορά στην εθνική, ο Γάλλος στράικερ έπαιξε για πρώτη φορά με αυτήν κάτω των 20 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1997, ενώ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην αντρών στις 22 Απριλίου του 1998 στο φιλικό με τη Σουηδία (0-0). Λόγω του νεαρού της ηλικίας του δε συμμετείχε με την αποστολή των τρικολόρ στο μουντιάλ, όμως είχε ενεργό ρόλο στο EURO 2000.
Οι σχέσεις του με τους εκάστοτε ομοσπονδιακούς τεχνικούς, όμως, ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλές και έμεινε εκτός αποστολής από τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις. Όταν, μάλιστα, ο Τζιμπρίλ Σισέ αποχώρησε λόγω τραυματισμού από την αποστολή της Γαλλίας για το μουντιάλ του 2006, ο Ρεϊμόν Ντομενέκ προτίμησε να αφήσει και πάλι εκτός του Ανελκά, καλώντας τον Σίντνεϊ Γκοβού.
Ο στράικερ της Τσέλσι, ωστόσο, επανήλθε στην εθνική τον Μάρτιο του 2007 και από τότε καλείται σταθερά από τον Ντομενέκ, που τον εναλλάσσει στο αρχικό σχήμα με τον Καρίμ Μπενζεμά ως παρτενέρ στην επίθεση του Τιερί Ανρί.
Ο Ανελκά μετράει συνολικά 12 γκολ σε 53 συμμετοχές του στην εθνική, πανηγυρίζοντας όπως και στις ομάδες του με τον γνωστό ιδιαίτερο του τρόπο. Ο Γάλλος στράικερ κάνει ένα σήμα σαν πεταλούδα, το οποίο όπως έχει πει είναι ένας ιδιαίτερος πανηγυρισμός που πραγματοποιούσε με τους φίλους του, ενώ και η κόρη του έχει ιδιαίτερη αδυναμίες στις πεταλούδες. Οσο για το δεύτερο του όνομα με το οποίο είναι γνωστός, είναι το Αμπντούλ-Σαλάμ Μπιλάλ, αφού εδώ και αρκετά χρόνια έχει ασπαστεί τον ισλαμισμό.
Πλην της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο ο Ανελκά έχει εμφανιστεί και στην ταινία Le Boulet το 2002, όπου υποδύθηκε έναν ποδοσφαιριστή ονόματι Νικολά (μάλλον όχι τυχαία). Εχω φίλο έναν παραγωγό και διασκέδασα πολύ το πρώτο μου φιλμ. Μου αρέσει να προσποιούμαι κάποιον άλλο. Εχει πλάκα΄…, είχε δηλώσει τότε ο στράικερ της Τσέλσι, προαναγγέλλοντας ίσως τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 16/11/2008