21 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

A Woman’s Story: Emma Shapplin

Αιθέρια, αισθησιακή, πρωτότυπη και μυστηριώδης. Συνδυάζει την ρομαντική διάθεση, την ένταση, το δράμα και την συναισθηματική φόρτιση της όπερας με την ζωντάνια, τον αισθησιασμό και την αμεσότητα της pop μουσικής. Ένα από τα πράγματα που την κάνουν μοναδική είναι ότι δεν υπακούει σε μουσικά στερεότυπα, έχοντας το δικό της στιλ. Η Emma Shapplin είναι η φωνή και έρχεται στην Αθήνα, για να αιχμαλωτίσει τις αισθήσεις μας και να χρωματίσει τις νύχτες μας, όπως μόνο εκείνη ξέρει!

Η Emma Shapplin (Crystele Madeleine Joliton) γεννήθηκε στις 19 Μαϊου του 1974, στο Savigny, ένα προάστιο του Παρισιού. Το ταλέντο της δεν είχε φανεί από νωρίς, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλων και επιτυχημένων καλλιτεχνών. Δεν ήταν από τα παιδιά που δείχνουν από μικρά την κλίση τους. Η ίδια αγνοούσε το τι θα ακλουθούσε. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως η πρώτη επαφή της Emma με το είδος της μουσικής, που αργότερα θα την έκανε διάσημη, ήταν κάτι σαν κεραυνοβόλος έρωτας. Όλα άλλαξαν, όταν σε ηλικία 11 χρόνων άκουσε το Queen Of The Night από τον Μαγικό Αυλό. Αυτό ήταν! Η εμπειρία την συγκλόνισε και ήταν αρκετή για να καταλάβει τι θέλει να κάνει στη ζωή της.

Σε ηλικία 14 χρόνων γνώρισε μια ηλικιωμένη δασκάλα μουσικής και άρχισε να παίρνει τα πρώτα μαθήματα τραγουδιού. Ενώ η Emma, είχε ξεκινήσει να κυνηγά το όνειρό της, οι γονείς της δεν έδειχναν να χαίρονται με την κατεύθυνση που είχε διαλέξει η μικρή τους κόρη. Προτιμούσαν κάτι πιο σίγουρο επαγγελματικά για εκείνη και δεν ήταν λίγες οι φορές που την πίεζαν να σταματήσει τα μαθήματα τραγουδιού και να αφοσιωθεί στο σχολείο.

Η ανάγκη της Emma να τραγουδά, όμως, ήταν ισχυρή. Το τραγούδι της έδινε ζωή. Η αγάπη της ήταν τόσο έντονη, που έφερε την ανατροπή και συγχρόνως την διέξοδο με το να γίνει μέλος σε ένα heavy metal συγκρότημα, που έφτιαξαν κάποιοι συμμαθητές της και βεβαία στον ρόλο της τραγουδίστριας! Παρόλο, όμως, που έκανε αυτό που αγαπούσε καταλάβαινε ότι αυτό δεν ήταν το στυλ που της ταίριαζε. Μετά από δυο χρόνια στο συγκρότημα, η όπερα είχε αρχίσει να της λείπει πολύ.

Έτσι, στα 18 της, επέστρεψε στα μαθήματα κλασικού τραγουδιού. Σε αυτή την απόφαση συνέβαλε και ο γάλλος συνθέτης, Jean Patrick Capdevielle, ο οποίος την έπεισε να επιστρέψει στην κλασσική μουσική και να κάνει μαθήματα, ώστε, παράλληλα, να βελτιώσει και τις φωνητικές της ικανότητες.

Εκείνη την περίοδο και με βάσει τις επιρροές και τα ακούσματά της, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο στιλ. Το δικό της! Ένα ύφος που συνδυάζει την αρχαία όπερα και την μοντέρνα trance και, κάποιες φορές, pop μουσική.

Με την τρέλα και το θράσος του νεαρού της ηλικίας της, ζήτησε από τον Capdvielle να της γράψει ένα άλμπουμ. Εκείνος, βλέποντας το ταλέντο και τη θέρμη της, δέχτηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το «Carmine Meo», το πρώτο άλμπουμ στην καριέρα της Emma, που κυκλοφόρησε το 1997 και έγινε μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας το ρεκόρ των 1.500.000 αντιτύπων.

Παρ? όλο που η Shapplin μεγάλωσε μιλώντας γαλλικά και αρκετά από τα τραγούδια της είναι σε αυτή την γλώσσα, τα περισσότερα κομμάτια από το Carmine Meo, μεταφράστηκαν από τα γαλλικά, που ήταν και το πρωτότυπο, στα λατινικά και στην παλιά ιταλική διάλεκτο. Έτσι τα ερμήνευσε η Shapplin.

Η δεύτερη δουλειά της, έρχεται το 2002 και γίνεται πολύ γνωστή, με τον τίτλο «Etterna». Τα περισσότερα τραγούδια εδώ, τα έχει γράψει η ίδια. Στο άλμπουμ αυτό, υπάρχει ιδιαίτερη αρμονία και μελωδικότητα και ένα απίστευτο συναίσθημα που βγαίνει από τα βαθύ της ψυχής της. Το τραγούδι «Notte Etterna» ξεχώρισε αμέσως και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και είναι, αδιαμφισβήτητα, η απόλυτη αιθέρια δημιουργία.

Μπορεί να παρατηρήσει κανείς, ότι η Emma Shapplin, χρησιμοποιεί πολύ την ιταλική γλώσσα για να ερμηνεύει τα τραγούδια της. Η ίδια έχει πει: «Είναι μια γλώσσα με απόλυτη φυσικότητα. Η παλαιότερη ιταλική διάλεκτος προσέδιδε περισσότερο ποιητική, ονειροπόλα και, επίσης, δραματική διάθεση». Συγκεκριμένα, η λέξη «Etterna» και όχι «Eterna», όπως γράφεται κανονικά στα σύγχρονα ιταλικά, είναι ακριβώς όπως την έγραφε ο Δάντης Αλιγκέρι, ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές του 14ου αιώνα. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις που τραγουδάει, στα ισπανικά και στα αγγλικά, αλλά αυτό γίνεται σε λίγα και επιλεγμένα κομμάτια.

Η Shapplin ήταν σχετικά άγνωστη στην Αμερική, μέχρι που ο συνθέτης Graeme Revell, «χρησιμοποίησε» τη φωνή της για την ταινία Red Planet. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στο «Etterna», όπου ο Revell ανέλαβε την παραγωγή όλων των τραγουδιών του άλμπουμ.

Μια από τις συνεργασίες της Emma Shapplin, που αξίζει να θυμόμαστε, είναι εκείνη με τον δικό μας Γιώργο Νταλάρα, ενώ η ίδια συνηθίζει να επισκέπτεται την Ελλάδα, σχεδόν κάθε χρόνο, για συναυλίες, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Στις 6 και 7 Μαρτίου του 2010, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται την Emma Shapplin. Στις δύο εφ? όλης της ύλης συναυλίες της, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, η γαλλίδα τραγουδίστρια, θα ερμηνεύσει παλαιότερα και αγαπημένα τραγούδια και, επίσης, θα παρουσιάσει τραγούδια από το νέο της άλμπουμ, που έχει τίτλο «Macadam Flower» και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009.

Ο ωραιότερος τρόπος για να μπει η άνοιξη στην πόλη. Δεν συμφωνείτε;

Της Έλενας Αρώνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα