
Αν και η συστολή της την απομάκρυνε από το να τολμήσει ν’ ασχοληθεί με το θέατρο, που της άρεσε πολύ, τελικά η επιθυμία της να γίνει ηθοποιός υπερίσχυσε.
Και όπως συμβαίνει συχνά το ξεκίνημά της ήταν από μια ερασιτεχνική ομάδα για ν’ ακολουθήσει στη συνέχεια η είσοδός της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Η Θάλεια Σταματέλου συμπλήρωσε ήδη 1,5 χρόνο από τότε που αποφοίτησε και η φετινή σεζόν τη βρίσκει να πρωταγωνιστεί στον ήδη πολύ επιτυχημένο «Γιούγκερμαν» στο Θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.
Εκεί υποδύεται τη Βούλα, που ερωτεύεται τον Ρωσοφινλανδό αριβίστα, ενώ είναι αρραβωνιασμένη με άλλον. «Νομίζω πως ο Καραγάτσης θέλει να μιλήσει για κάτι το θαυμαστό και άρρητο, βάζοντας τον Γιούγκερμαν, τον κατεξοχήν γυναικά, αλήτη, καπάτσο να ερωτεύεται ένα ασήμαντο κορίτσι, να αγνοεί τη σαρκική του επιθυμία για αυτό εν όψει κάτι διαφορετικού και να τσακίζεται από τον θάνατό του. Σ’ αυτήν την παραδοξότητα κρύβεται κάτι πολύ ανθρώπινο νομίζω», παραδέχεται στο All4fun η Θάλεια, που έχει τη χαρά να βιώνει καθημερινά το να παίζει μπροστά σ’ ένα γεμάτο θέατρο, το οποίο μάλιστα ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό πολύ θερμά: «Είναι ένα έργο για κάποια βαθιά ανθρώπινα θέματα που αγγίζει και που αφορούν όλους μας: Τον έρωτα, τον θάνατο, τον έρωτα-θάνατο, τη φιλοδοξία, την κτηνωδία, την ανάγκη για ομορφιά ή τελοσπάντων την επιθυμία για κάτι υψηλό (ή κάτι, γενικότερα…)»
* Το θέατρο μου άρεσε από μικρή, αλλά να το βλέπω μόνο. Δεν ξέρω πώς προέκυψε η επιθυμία μου για την υποκριτική. Μέχρι μια ηλικία δεν το σκεφτόμουν καν, γιατί ήμουν πολύ ντροπαλή.
* Γύρω στα 18 η επιθυμία μου καπέλωσε την ντροπή κι έτσι τόλμησα να πάω σε μια ερασιτεχνική ομάδα. Μετά τόλμησα να δώσω εξετάσεις κ.ο.κ.
* Υποκριτική σημαίνει για μένα να αφηγείσαι κάτι που υπάρχει στο φαντασιακό σου χρησιμοποιώντας το σώμα και τη φωνή σου.
* Ένας ηθοποιός αντιμετωπίζει την κρίση, προσπαθώντας να λύσει το οικονομικό του όπως οι περισσότεροι; Δεν ξέρω. Αν μιλάμε για την οικονομική κρίση. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο σε σχέση με άλλα επαγγέλματα το να δουλέψει στο εξωτερικό οπότε κάθεται εδώ και αντιμετωπίζει την κατάσταση.
* Νομίζω πως η τέχνη γεννιέται από μια τεράστια απορία. Ως εκεί όμως. Απλώς εκφράζει αυτή την απορία, δεν απαντά σε κάτι. Πόσο μάλλον σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
* Ο Γιούγκερμαν είναι ένα μυθιστόρημα του Καραγάτση που μεταφέρεται στη σκηνή από τον Δημήτρη Τάρλοου. Αφορά τον βίο και πολιτεία ενός Ρωσοφινλανδού στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο ρόλος μου είναι η Βούλα, ένα κορίτσι που ερωτεύεται τον Γιούγκερμαν, ενώ είναι αρραβωνιασμένη με άλλον.
* Νομίζω πως ο Καραγάτσης θέλει να μιλήσει για κάτι το θαυμαστό και άρρητο, βάζοντας τον Γιούγκερμαν, τον κατεξοχήν γυναικά, αλήτη, καπάτσο, φιλόδοξο αριβίστα να ερωτεύεται ένα ασήμαντο κορίτσι, να αγνοεί τη σαρκική του επιθυμία για αυτό εν όψει κάτι διαφορετικού και να τσακίζεται από τον θάνατό του. Σ’ αυτήν την παραδοξότητα κρύβεται κάτι πολύ ανθρώπινο νομίζω.
* Υπάρχουν θεατές που συγκινούνται με το έργο, άλλοι που προβληματίζονται, άλλοι που δεν τους αγγίζει. Γενικότερα όμως μπορώ να πω ένα μεγάλο μέρος του κοινού ανταποκρίνεται θερμά στην παράσταση. Θα έλεγα σε κάποιον να έρθει να δει το έργο για κάποια βαθιά ανθρώπινα θέματα που αγγίζει και που αφορούν όλους μας: Τον έρωτα, τον θάνατο, τον έρωτα-θάνατο, τη φιλοδοξία, την κτηνωδία, την ανάγκη για ομορφιά ή τελοσπάντων την επιθυμία για κάτι υψηλό (ή κάτι, γενικότερα).
* Η μεταφορά ενός μυθιστορήματος στο θέατρο είναι δύσκολο εγχείρημα διότι καλούμαστε να συμπυκνώσουμε ένα μεγάλο αριθμό σελίδων λογοτεχνικής αφήγησης σε τρεις ώρες θεατρικής δράσης.
* Η συγκεκριμένη συνεργασία προέκυψε τον Νοέμβρη του 2017, όταν ο Δημήτρης Τάρλοου έψαχνε κορίτσια για τον ρόλο της Βούλας και ζητούσε βιογραφικά.
* Στο συγκεκριμένο θέατρο παρέχεται μια ιδανική συνθήκη για να δουλέψει κανείς. Νιώθω ευγνώμων γι’ αυτό και κυρίως για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι και συναντώ καθημερινά επί σκηνής και εκτός αυτής.
* Στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου γνώρισα ανθρώπους που εκτίμησα βαθιά, καθηγητές και συμμαθητές. Έτυχε να συνεργαστώ μ’ έναν συμμαθητή μου ως τώρα και συνειδητοποίησα πως η κοινή εκπαίδευση και η συνύπαρξη τριών χρόνων είναι ανεκτίμητη βάση για να δημιουργήσεις μαζί με κάποιον. Θα ήθελα πολύ να ξανασυναντήσω κάποιους ανθρώπους από τη σχολή στο μέλλον.
* Δεν έχω κάνει κινηματογράφο μέχρι τώρα, αλλά θα το ήθελα. Έχω συμμετάσχει σε μια σειρά του Τάσου Ψαρρά στην τηλεόραση, τη “Ζωή εν τάφω” που θα προβληθεί σε λίγο καιρό.
* Μ’ αρέσουν πολύ και ο χορός και το τραγούδι και ο αθλητισμός. Το τραγούδι συγκεκριμένα και η μουσική γενικότερα μου άρεσαν από μικρή και ασχολούμαι ακόμη συχνά. Με τον χορό ήρθα σε επαφή στη σχολή και τον βρήκα πολύ ισχυρό τρόπο έκφρασης και σε άμεση συνάφεια με την υποκριτική. Όσον αφορά τον αθλητισμό μ’ αρέσει το κολύμπι, έκανα από μικρή, αλλά κατά καιρούς δοκιμάζω και διάφορα άλλα.
* Στην Αθήνα υπάρχουν σημεία που αγαπώ ιδιαιτέρως χωρίς να ξέρω γιατί. Όπως η οδός Αριστοτέλους, η πλατεία Αμερικής, η Σταδίου. Σαν πόλη συνολικά με μπερδεύει π.χ. τις ηλιόλουστες μέρες μπορώ να λατρέψω το κέντρο, αλλά όταν βρέχει μου φαίνεται πενταβρώμικο και άσχημο. Σε γενικές γραμμές όμως την αγαπώ σαν πόλη.
* Στο All4fun είναι σημαντικό που παρέχει ενημέρωση για θέματα που αφορούν το θέατρο και που εντοπίζει και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες.
& Αναλυτικές λεπτομέρειες για τον «Γιούγκερμαν» ακολουθούν ΕΔΩ:
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 16/1/2019

