28η Οκτωβρίου! Μια μεγάλη εθνική επέτειος! Σήμερα τιμούμε το «ΟΧΙ» που είπε ο Ιωάννης Μεταξάς και όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες του 1940 στις ιταλικές αξιώσεις. Το «ΟΧΙ» που περιείχε το τελεσίγραφο, το οποίο δόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.
Ο νους μας τρέχει χρόνια πίσω, τότε που η μικρή μας Ελλάδα βρήκε τη δύναμη να πει το επετειακό «ΟΧΙ» σε ένα στρατό πολύ μεγαλύτερο και πιο εξοπλισμένο απ’ το δικό της. Τρέχει ο νους μας πίσω κι ακούει αυτό το «ΟΧΙ» να αντιλαλεί πάνω από τις πόλεις και από τα χωριά, πάνω από τα βουνά και τις θάλασσες μας.
Η 28η Οκτωβρίου υμνήθηκε πολύ από τους ποιητές με τα έργα τους να ταξιδεύουν εδώ και δεκαετίες στα χείλη και στα βιβλία των Ελλήνων. Με αφορμή τον εορτασμό αυτής της μεγάλης γιορτής, παρουσιάζουμε ένα από τα πολλά ποιήματα για την Εθνική Επέτειο του Όχι.
Μάνα και Γιος, του Νικηφόρου Βρεττάκου
Στης ιστορίας το διάσελο όρθιος ο γιος πολέμαγε
κι η μάνα κράταε τα βουνά, όρθιος να στέκει ο γιος της,
μπρούντζος, χιόνι και σύννεφο. Κι αχολόγαγε η Πίνδος
σαν να ‘χε ο Διόνυσος γιορτή. Τα φαράγγια κατέβαζαν
τραγούδια κι αναπήδαγαν τα έλατα και χορεύαν
οι πέτρες. Κι όλα φώναζαν: “Ίτε παίδες Ελλήνων …”
Φωτεινές σπάθες οι ψυχές σταύρωναν στον ορίζοντα,
ποτάμια πισωδρόμιζαν, τάφοι μετακινιόνταν.
Κι οι μάνες τα κοφτά γκρεμνά σαν Παναγιές τ’ ανέβαιναν
Με τη ευκή στον ώμο τους κατά το γιο παγαίναν
και τις αεροτραμπάλιζε ο άνεμος φορτωμένες
κι έλυνε τα τσεμπέρια τους κι έπαιρνε τα μαλλιά τους
κι έδερνε τα φουστάνια τους και τις σπαθοκοπούσε,
μ’ αυτές αντροπατάγανε, ψηλά, πέτρα την πέτρα,
κι ανηφορίζαν στη γραμμή, όσο που μες στα σύννεφα
χάνονταν ορθομέτωπες η μια πίσω απ’ την άλλη.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1 Ιανουαρίου 1912 – 4 Αυγούστου 1991) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Θεωρείται ο ποιητής της ειρήνης και της αγάπης και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές.
Πέρασε μια ζωή πλούσια σε δοκιμασίες και αγώνες αλλά πλούσια και σε δημιουργία και ποίηση. Ο ίδιος γράφει «Η ζωή υπήρξε δεσμοφύλακας και εγώ κρατούμενος, που ό,τι έγραψε στο πουκάμισό του, σε ώρες που έκλεβε, ποτέ σε μέρες ολόκληρες»
Το 2012 ανακηρύχθηκε, μεταξύ άλλων, και έτος Νικηφόρου Βρεττάκου, διότι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του. Είχε προταθεί 4 φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ επίσης έλαβε άλλα πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Ουράνη, το Πρώτο βραβείο κρατικής ποίησης.
Επιμέλεια στήλης: Σπυράντα Αναμούρογλου