24.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Η επιλογή της εβδομάδας: “Η Αφροδίτη με τη γούνα”

Ένα σαρδόνιο σαδομαζοχιστικό παιχνίδι ανάμεσα σε δύο νέους ανθρώπους που αναζητούν την καλλιτεχνική τους επιβεβαίωση και όχι μόνο. Η παράσταση «Αφριδίτη με τη γούνα» του David Ives παρουσιάζεται στο θέατρον Θησείον με την γοητευτική Βίκυ Παπαδοπούλου και τον δυναμικό και τον αεικίνητο στη σκηνή Γιώργο Παπαγεωργίου, λειτουργώντας σε πολλά επίπεδα! Κάτι που την κάνει εξόχως συναρπαστική και ιδιοφυή. Καταρχήν είναι ένα αμφίσημο σχόλιο πάνω στην ίδια την τέχνη του ηθοποιού και της υποκριτικής. Ο ηθοποιός-λειτουργός, ο ηθοποιός-παιδαγωγός, ο ηθοποιός-λυτρωτής που έχει κάνει την τέχνη του τρόπο ζωής σε τέτοιο βαθμό που συγχέει την πραγματικότητα με την επαγγελματική ζωή. Αυτά τα δύο διεισδύουν τόσο πολύ το ένα στο άλλο που οδηγούν σε μια εύθραυστη ισορροπία, ένα τεντωμένο σχοινί στο οποίο περπατάει ο καλλιτέχνης…
Βέβαια η διατάραξη αυτής της ισορροπίας είτε απευθείας από τον καλλιτέχνη είτε από τυχαία γεγονότα οδηγεί σε μια άλλη θεώρηση της πραγματικότητας, κάτι που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ζωή και στην ψυχοσύνθεση του. Κορυφαίοι σκηνοθέτες όπως ο Φεντερίκο Φελίνι με το 8 1/2, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι με to Blow Up, πολύ πρόσφατα ο Ρομάν Πολάνσκι με την ομώνυμη ταινία του και πολλοί άλλοι έχουν καταθέσει την προβληματική τους για την τέχνη της υποκριτικής, για την σχέση θεατή-καλλιτέχνη, για την οραματική δύναμη που εμπνέει, καθηλώνει και παρασέρνει τα πρόσωπα που αλληλεπιδρούν στο διάβα της.. 
Αυτό το αιώνιο παιχνίδι του είναι και του φαίνεσθαι είναι εξόχως συναρπαστικό και λειτουργεί σαν κίνητρο για δράση, περιπέτεια, απόδραση από την καθημερινότητα και περιπλάνηση σε μονοπάτια του νου και της ψυχής ενίοτε σκοτεινά και ανεξερεύνητα. Ο άνθρωπος όλων των εποχών και των κοινωνιών αναζητεί αυτό το κατιτίς που τον ταξιδεύει, τον ”αποπλανά”, του κουρσεύει το νου και την ψυχή.
Βεβαίως αυτό που αναμφισβήτητα κυριαρχεί στην παράσταση του Γιώργου Οικονόμου είναι το φοβερό παιχνίδι της επιβολής και της κυριαρχίας ανάμεσα στο αρσενικό και στο θηλυκό. Αυτή η αιώνια αντιπαράθεση που είναι όμως και μια τρομερή ζωοποιός δύναμη για την ίδια την ανθρωπότητα, για την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας προς το πεπρωμένο της..
Οι περισσότερες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές και μεταλλάξεις που υφίστανται οι κοινωνίες έχουν βαθιά την ρίζα τους και στην αρχετυπική διαμάχη αρσενικού-θηλυκού.Μια διαμάχη που δίνει άλλο νόημα στην ύπαρξη μας..Της δίνει κίνητρο, έμπνευση για αλλαγή, ενδοσκόπηση, πνευματική αναζήτηση και χάραξης νέας πορείας προς το αύριο..
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Βίκυ Παπαδοπούλου ήταν έξοχοι, με συνεχείς εναλλαγές συμπεριφορών και συναισθημάτων, σε τέτοιο σημείο που ”παρακινούσαν” συνεχώς τους θεατές να μαντέψουν την επόμενη σκηνική τους επινόηση. Είχαν πετύχει τον ”σκοπό” τους: Τους μύησαν σ΄ αυτό το σαρδόνιο θρατρικό παιχνίδι που τους κλείνει το μάτι και τους λέει κάτι απλό.Ελάτε μαζί μας, παίξτε με το νου σας και ταξιδέψτε στο όμορφο ταξίδι του ονείρου και της φαντασίας.
 
Αναλυτικές λεπτομέρειες για τις ημέρες και τις ώρες που παίζεται η παράσταση ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/7751-q-q-.html
Του Θεόδωρου Προπατορίδη, 6/2/2014
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα