22.9 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

H επιλογή της εβδομάδας: Rebeeecca σε σκηνοθεσία και διασκευή του Γρηγόρη Χατζάκη

Ρεβέκκα της Αγίας Γραφής, Rebecca της Daphne du Maurier, Rebeecca του Γρηγόρη Χατζάκη. Τρία πρόσωπα στη θεατρική σκηνή, ο δεσποτικός χήρος Μάξιμ Ντε Γουίντερ (προσωπικά αγαπημένη ερμηνεία του Χάρη Ασημακόπουλου, θυμίζοντας εξωγήινο λόρδο), η νεόφερτη γυναίκα του (πιθανή αντικαταστάτρια της Rebecca) κυρία Ντε Γουίντερ (με κοριτσίστικη γκαρνταρόμπα η Άννα Κολιοφώτη, με στιγμές stand-up ευχέρειας) και η μισητή αρχι-υπηρέτρια κυρία Ντάμβερς (στρυφνά γοητευτική η Κλεοπάτρα Τολόγκου) βρίσκονται υπό τη σκιά της πρώην συζύγου του Μάξιμ, όπου για λόγους αδιευκρίνηστους αυτοκτόνησε (;) δίπλα από την οικία τους. 
Το μυστικό είναι πως η Rebeecca του θεάτρου (σαν ουρλιαχτό ακούγεται άμα προφέρεις τον τίτλο, σατιρίζοντας τη βαριά αγγλική προφορά του ονόματος) είναι παρωδία-σίφουνας ταινιών μυστηριού, λογοτεχνικών μπεστ-σέλλερς και pop culture αναφορές, που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την παράσταση, με ορισμένες ανάσες μουσικής νηνεμίας (από τα καλύτερα σημεία οι συνθέσεις του Βύρωνα Κατρίτση), και αυτές όμως σε ένα γκροτέσκο ύφος. Mια τρέλα εξαρτημένη μεν από χαρακτήρες με λαϊκή ορολογία, πλασμένους δε με χειρουργική ακρίβεια από τον Χατζάκη, ενθουσιάζοντας και τους πιο αυταρχικούς θεατές.
 
Ο Χατζάκης ο ίδιος σαν new-ageθεραπευτής μας καλωσορίζει στη σκηνή του Επι Κολωνού, το Manderleyτου δημιουργού, όχι του Βον Τρίερ, έχοντας επιμεληθεί ποικιλοτρόπως τη διακόσμηση του «αρχοντικού», με αρκετές εναλλαγές «τοποθεσιών» στη διάρκεια του έργου (σε κάποιο σημείο, θα εμφανιστεί και υδρόβιο μονοπάτι!). 
Η Rebeeecca του Χατζάκη, μια αφελέστατη έφηβη στην καρδιά, θα συναντήσει όπως σε βιβλίο-ταινία τον επίδοξο σύζυγο και συνάμα, τους κακεντρεχείς υπηρέτες (φοβερή προσθήκη χαρακτήρα ο Χατζάκης στο ρόλο ενός σαρκαστικού μπάτλερ!), τροφοδοτώντας μια αλληλουχία ξεκαρδιστικών καταστάσεων, όπου πραγματικά εάν αφεθείς στην ταχύτητα και ασυναρτησία λεκτικο-σωματικών δονήσεων, θα καταευχαριστηθείς τη θεατρική έξοδο.

Ο ενθουσιασμός δε σταματάει ακόμα και όταν βρεθεί το αληθινό πτώμα της Ρεβέκκας, ξεβρασμένο από μια μικρή βάρκα, ανατρέποντας το σκηνικό και αποκαλύπτοντας τους λόγους που οδήγησαν στο θάνατό της. 

Ο σκύλος του σπιτιού λοιπόν συμβουλεύει ρεμπέτικα τη Rebeecca για τον περασμένο καιρό στο Manderley, ο Ντε Γουίντερ επηρεάζεται από τη γυναίκα του και μονολογεί παιδικούς σκοπούς για να ξεπεράσει τις ενοχές για θάνατο της Ρεβέκκα («Ήταν ένα μικρό καράβι….αταξίδευτο», ούτε σε ποιητική διάλεξη να βρισκόμασταν), η κυρία Ντάμβερς «μονομαχεί» τραγουδιστικά με την κυρία Ντε Γουίντερς για το όνομά της και η Ρεβέκκα θα κάνει μια γκεστ εμφάνιση μέσα από μια…χρονομηχανή! Αχ, πριν το ξεχάσω, η κυρία Ντάμβερς επίσης ψήνει λουκάνικο στο φινάλε, έτσι για να σας ανοίξει και την όρεξη!
Ο Χίτσκοκ φαντάστηκε τη Ρεβέκα ωσάν μια πανταχού παρούσα φιγούρα, παρομοιάζοντας τη νεκρική ανυπαρξία της με μια σκιώδη περγαμηνή, βουτηγμένη σε μια θυελλώδη άβυσσο, όπως αυτήν που την έπνιξαν τα κύματα. Παρόλο που δεν έχω διαβάσει το αυθεντικό κείμενο της du Maurier, ο Χίτσκοκ έδωσε την ευκαιρία για άριστες ερμηνείες στους Λώρενς Ολίβιε και Τζόαν Φονταίν, όπως και στην Τζούντιθ Άντερσον, χαρίζοντας στην ταινία πανοραμικές, στοιχειωμένες σκηνές του αρχοντικού, σφιχτό ρυθμό και ατμόσφαιρα στις πιο απόκρημνες διαστολές του έργου, κάνοντας την έτσι μια από τις λαμπρότερες στιγμές στη φιλμογραφία του, είτε έπαιρνε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας είτε έμενε στους κριτικούς διθυράμβους. 
Μια σημαντική λεπτομέρεια που αποκρύφθηκε από τον τότε κώδικα δεοντολογίας, ώστε να μην «προσβάλλει» τα συστημικά ήθη, πολύ σωστά παρατηρείται στη θεατρική μεταφορά, με το να ενσωματώσει μια δολοφονία που υπήρχε στο βιβλίο και έδινε μια δαιμονική αίσθηση σε ένα χαρακτήρα.
 
Όπως και να ‘χει, τίποτα παραπάνω δε μειώνει την ενθουσιώδη ένταση, τους σκωπτικά φτιαγμένους χαρακτήρες, ντυμένους με ενδυμασίες χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά τους, καθώς και την ορμητική επίθεση στο αρχοντοχωριάτικο κατεστημένο, με λανθάνουσες σεξουαλικότητες από την τετράδα, χωρίς τις γνωστές χοντράδες που διακατέχουν κωμικές παραγωγές.

Αναλυτικά στοιχεία για τους συντελεστές και τις ημέρες της παράστασης ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/7349-rebecca-.html

 
Toυ Δημήτρη Ψάχου, 8/12/2013
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα