31.8 C
Athens
Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025

Η επιλογή της εβδομάδας: Petite Fleur

Όπως το μικρό λουλούδι χρειάζεται φροντίδα για ν’ ανθίσει έτσι και η σοκολάτα χρειάζεται τον χρόνο της μέχρι να την απολαύσετε στο φλιτζάνι σας. Στο Petite Fleur η σοκολάτα γίνεται τέχνη! Από τον τρόπο παρασκευής της, τη γεμάτη γεύση της μέχρι και τα σχεδιάκια της (σε μορφή λουλουδιών κυρίως) από φυσική κρέμα γάλακτος, που σε προϊδεάζουν ευχάριστα.

Στο Petite Fleur η νοοτροπία παραμένει  ίδια: Διαρκής επιμονή στην αναζήτηση προϊόντων ποιότητας, σεβασμός στο τελικό αποτέλεσμα, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια εκκεντρικότητα, την οποία αναζητούν οι τακτικότατοι πελάτες του. Στο μικρό, αλλά συνάμα τόσο ζεστό χώρο της Ομήρου εκτός από την αίσθηση μιας μαγικής ατμόσφαιρας στο κέντρο της πόλης, το βινύλιο που παίζει στο πικ-άπ σε παραπέμπει σε μια άλλη εποχή.

Η ιστορία του Petite Fleur ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια με δημιουργό τον Γιώργο Τσαλαβούτα, που αργότερα έδωσε την σκυτάλη στον Αναστάση Γουλιάρη. Το μαγαζί στην Ομήρου 44 είναι αδερφάκι με τα άλλα τρία σε Χαλάνδρι, Κέρκυρα, Βόλο. «Δίνουμε βάση στην ποιότητα και μεγάλη προσοχή στο οτιδήποτε. Από τα υλικά μέχρι τη μουσική. Το διαφορετικό αρέσει στον κόσμο αν του δείξεις ότι αξίζει να το γευτεί. Δίχως φυσικά να ξεφεύγεις από τα όρια», παραδέχεται ο Αναστάσης.

«Οι σχέσεις και με τους πελάτες, αλλά και με το προσωπικό είναι κάτι πολύ σημαντικό για μας. Ποια είναι τα κριτήρια για να δουλέψει κάποιος εδώ; Έχει να κάνει με το αν θέλει και χαίρεται αυτό που κάνει. Να έχει όρεξη. Έτσι και αλλιώς αν δεν πολυταιριάζει στο όλο κλίμα δε μένει για πολύ», συμπληρώνει. Το ένα από τα παιδιά που φτιάχνουν με περίσσιο μεράκι επιτόπου τις σοκολάτες στο μπρίκι, ο Νίκος όχι μόνο ταιριάζει στην όλη ατμόσφαιρα, αλλά έχει μια συμπάθεια και στους πελάτες, οι οποίοι αγαπούν την τζαζ, δεδομένου πως στο Petite Fleur νιώθεις πως – έστω και νοητά – είναι σαν να βρίσκεσαι σε προάστιο της Νέας Ορλεάνης.

«Οι αγαπημένοι μου πελάτες είναι εκείνοι που ακούνε τζαζ», απαντά δίχως καμία δεύτερη σκέψη. Για τη Νάνσυ, αγαπημένη της είναι, «μια κυρία μ’ ένα μωράκι, την Άννα-Μαρία. Τη μικρή έτσι τη λένε. Τη μητέρα της δεν ξέρω…». Και η τρίτη της παρέας Ειρήνη συμπληρώνει: «Για μένα οι καλύτεροι είναι εκείνοι που έρχονται το πρωί μεταξύ 25-35 χρονών. Αν και θα έλεγα γενικά πως οι αγαπημένοι μου είναι οι μόνιμοι πελάτες μας».

Το οικογενειακό κλίμα είναι απαραίτητο στο Petite Fleur, έστω και αν και τα παιδιά πρέπει να …υποστούν την τελειομανία του Αναστάση: «Είμαι απίστευτα τελειομανής και αυτό είναι πια μείον μου (σ.σ γέλια). Είμαι τόσο που ταλαιπωρώ τους άλλους και τον εαυτό μου». Οι πελάτες, όμως, σίγουρα χαίρονται με το άρτιο αποτέλεσμα του Petite Fleur. Για το προφίλ τους μας κάνει λόγο ο Αναστάσης: «Έχουμε πολλούς φοιτητές και ανθρώπους που τους αρέσει η ατμόσφαιρα μας. Σιγά-σιγά έχουμε αποκτήσει και τζαζόφιλους που έρχονται στα Live μας. Είμαστε jazz friendly μαγαζί! Και φυσικά έρχονται πολλές γυναίκες…»

Στιλ, άποψη και ποιότητα είναι το τρίπτυχο του Petite Fleur για το Νίκο, που μας αποκαλύπτει και την αγαπημένη του σοκολάτα: «Είναι με γεύση βανίλιας. Είναι φοβερό το άρωμα της και είναι ωραίο να βλέπεις τη βανίλια στο βάθος της κούπας…». Η προτίμηση της Νάνσυς είναι διαφορετική: «Προτιμώ αυτήν με το τσίλι γιατί είναι ξεχωριστή. Είναι καυτερή!» Η πολυφωνία φαίνεται και από την άποψη της Ειρήνης: «Μου αρέσει εκείνη με το κάρδαμο. Διότι είναι πολύ αρωματική και αυτό μου αρέσει πολύ».

Με την Ειρήνη συμφωνεί και ο Αναστάσης, που μας αποκαλύπτει και τη δημοφιλέστερη γεύση των πελατών: «Η πραλίνα είναι το νούμερο 1. Είναι αγαπητή γεύση για τον περισσότερο κόσμο, ο οποίος προτιμά κάτι γλυκό. Εκτός από κάρδαμο μου αρέσει και μία που θα μπει σιγά-σιγά στον κατάλογο. Δεν την αποκαλύπτω. Τα υπόλοιπα από κοντά (σ.σ. γέλια).

Αν και το Petite Fleur στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκπληκτική του σοκολάτα προσφέρει και άλλες επιλογές, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να πιει κάτι άλλο. «Θα του πρότεινα τσάι ή, κάποιο από τα νέα μας δροσερά κοκτέιλ. Ας πούμε λευκή σαγκρία. Την φτιάχνουμε μόνοι μας. Με τσάι, συν κάποια μυστικά που υπάρχουν στη συνταγή μας», μας λέει ο πάντα ευγενικός και πρόθυμος να σε εξυπηρετήσει Αναστάσης. Ενας ντράμερ, ο οποίος αναγκάστηκε λόγω κρίσης να μειώσει τις τιμές του Petite Fleur, δίχως, όμως, να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του αποτελέσματος.

Πέρα από την μοναδικότητα ενός μαγαζιού τόσο μα τόσο διαφορετικού, το PetiteFleur ήταν από τα πρώτα στην Αθήνα, που έκοψε το κάπνισμα πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου (άσχετα φυσικά αν αυτός δεν τηρείται στην πλειονότητα των μαγαζιών της πρωτεύουσας). «Οι Έλληνες ακόμα δεν το έχουν δεχθεί και ούτε πρόκειται. Ειδικά τώρα που τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο δε γίνεται κανένας έλεγχος. Εμάς, όμως, μας αρέσει που δεν καπνίζει ο κόσμος. Όπως μας αρέσει και όλη η διαδικασία στην προετοιμασία της σοκολάτας. Ο χρόνος που χρειάζεται να την ετοιμάσεις. Όχι για εντυπωσιασμό, αλλά γιατί έτσι είναι η διαδικασία…»

Σοκολάτες με πολλές γεύσεις την ώρα που ακούς τζαζ μουσική στο πικ-απ και νιώθεις πως έχεις ταξιδέψει σε μια άλλη πόλη. Περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Που αγαπούν τη σοκολάτα, τις γεύσεις, τις απολαύσεις της ζωής… Στο Petit Fleur νιώθεις πραγματικά ότι βρίσκεσαι μέσα σ’ ένα λουλουδένιο χώρο. Και όταν έρχεται η στιγμή του αποχωρισμού θέλεις σύντομα να έρθει ο χρόνος της επιστροφής…

Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 25/05/2012

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα