17.6 C
Athens
Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2025

Η επιλογή της εβδομάδας: “Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν”

«Μακριά, μακριά…
Στον τόπο δίχως όχι, στον τόπο δίχως πρέπει, στον τόπο δίχως μη.
Μπείτε όλοι στη γραμμή, μπείτε όλοι στη γραμμή…»

Και αφού όλο το θέατρο μάθει το παραπάνω ποιηματάκι, ξεκινά η παράσταση «Το μυστήριο της πολιτείας του Χάμελιν».
Μία παράσταση ζωντανή, παιχνιδιάρα, ανατρεπτική και μυστηριώδης, όπως προδίδει και το όνομά της.

Βρισκόμαστε…αλήθεια, που βρισκόμαστε ;
Αναρωτιούνται οι ηθοποιοί που υποδύονται τους μενεστρέλους του μεσαίωνα, δηλαδή τους ακροβατοζογκλερομουσικοτραγουδιστοκαλλιτέχνες.
Κοινώς…τους ηθοποιούς της σκοτεινής εκείνης εποχής που θέλουν να μας διηγηθούν το παράξενο παραμύθι της πολιτείας του Χάμελιν στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας.

Ή μήπως δεν είναι απλά ένα παραμύθι αλλά ένα πραγματικό, ιστορικό γεγονός που εξέλαβε διαστάσεις μύθου με το πέρασμα των αιώνων και αποτελεί έναν από τους γνωστότερους μεσαιωνικούς θρύλους ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως από την διήγηση των αδερφών Γκριμ και βρίσκεται στη θέση 245 της συλλογής τους “Γερμανικοί μύθοι” (Deutsche Sagen).

Ήταν το έτος 1284, με βάση την παράσταση αλλά και τις περισσότερες ιστορικές πηγές, όταν στο Χάμελιν, μια πολιτεία που ευημερούσε και όλοι ήταν πλούσιοι, χαρούμενοι και χορτάτοι, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ποντίκια, πολλά ποντίκια, ντόπια και αλλοδαπά, μέχρι που πια κανείς δεν ήταν ούτε χαρούμενος, ούτε χορτάτος.

Έτσι το δημοτικό συμβούλιο της πολιτείας, αναγκάστηκε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να βρει λύση όταν, ξαφνικά, εμφανίστηκε στην αίθουσα μία παράξενη μορφή. Ένας παρδαλά ντυμένος αυλητής που τους πρότεινε να απαλλάξει το Χάμελιν από την επέλαση των ποντικών έναντι χρηματικής αμοιβής. Παίζοντας στον αυλό του μια ακαταμάχητη μελωδία, που όμοιά της κανείς δεν είχε ξανακούσει, παρέσυρε στον παρακείμενο ποταμό Βέζερ όλα τα ποντίκια της πόλης.

Ο δήμαρχος όμως δεν τήρησε τη συμφωνία και αρνήθηκε να πληρώσει στον αυλητή το συμφωνημένο αντίτιμο. Τότε, ο αυλητής ξαναέπαιξε τη μαγική του μελωδία, μόνο που αυτή τη φορά αντί για ποντίκια, τον ακολούθησαν παιδιά, όλα τα παιδιά της πόλης, μικρά και μεγάλα, εκτός από τρία, την τυφλή Γκρέτα, την κωφάλαλη Mάρθα και τον Γιάν, το κουτσό αγόρι.

Ο Γιάν ήταν αυτός που εξήγησε στους κατάπληκτους πολίτες του Χάμελιν και σε εμάς τους θεατές πώς είχαν ακολουθήσει όλα τα παιδιά τον αυλητή μέχρι τον λόφο Kopperberg και μετά είχαν εξαφανιστεί. Το γιατί και το πώς παραμένει μέχρι και τις μέρες μας μυστήριο…

Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν, οι θεατές της παράστασης, μικροί και μεγάλοι, καλούνται να επιλέξουν μέσω ψηφοφορίας ένα από τα τρία φινάλε του έργου, αυτό του μυστηρίου, αυτό της περιπέτειας και αυτό του «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».

Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο που το φινάλε του happy end δεν έχει επιλεγεί μέχρι στιγμής ποτέ. Γιατί μπορεί εμείς οι μεγάλοι να νομίζουμε ότι τα παιδιά επιθυμούν το παραμυθένιο τέλος του «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», ωστόσο, όπως πολλές φορές μας αποδεικνύουν, η παιδική τους ματιά είναι γεμάτη αλήθεια και αφτιασίδωτη ειλικρίνεια. Γι’ αυτό και επιλέγουν είτε το μυστήριο, είτε την περιπέτεια, ακολουθώντας ως άλλα μαγεμένα παιδιά του Χάμελιν τους ηθοποιούς στο φουαγιέ για το διάλειμμα και εν τέλει την ολοκλήρωση της παράστασης με το φινάλε που εκείνα ψήφισαν.

Το κείμενο του Θωμά Μοσχόπουλου, εμπνευσμένο από τον θρύλο του αυλητή του Χάμελιν, έρχεται για να αναδείξει πώς μια ιστορία παλιά, εγείρει προβληματισμούς στο σήμερα.

Πόσο δημαγωγικός ήταν ο λόγος και πόσο «κοσμιοτάτη» η διαγωγή του δημάρχου πριν την επανεκλογή του ;

Απήγαγε ο αυλητής τα παιδιά για να τιμωρήσει τους κατοίκους της πόλης ή τα έσωσε από την κερδοσκοπική απληστία των γονιών τους, αφού τον ακολούθησαν με τη θέλησή τους;

Και τελικά, τι είναι αληθινό σε αυτή τη ζωή ; Η αέναη πάλη του καλού και του κακού για την επίτευξης της λεπτής ισορροπίας της ύπαρξης μέσα από την προσπάθεια και τον αγώνα ή το προσεκτικά πασπαλισμένο με χρυσόσκονη «happy end» που σερβίρεται επανειλημμένα στα παιδιά ως πραγματικότητα;

Η παράσταση «Το μυστήριο της πολιτείας του Χάμελιν» είναι η ερώτηση, η αναζήτηση και ίσως η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, με ένα εξαιρετικό κάστ ταλαντούχων και νέων, αλλά καθ’όλα έμπειρων ηθοποιών.

Η Άννα Καλαϊτζίδου ως τυφλό κορίτσι, η Ευαγγελία Καρακατσάνη ως σύζυγος δημάρχου, η Χαρά Κότσαλη ως κωφάλαλο αλλά ιδιαίτερα εύπλαστο κορίτσι, ο Γιώργος Παπαγεωργίου ως ατρόμητος και ατελείωτα χιουμορίστας ιππότης, ο Σωκράτης Πατσίκας ως αδίστακτος δήμαρχος, ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος ως κουτσό αγόρι και η Ana Chifu ως απόκοσμος αυλητής εντυπωσιάζουν με τις φυσικές τους ερμηνείες, δένουν αρμονικά ως ομάδα και συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους με το ζωντανό τους τραγούδι επί σκηνής το οποίο σιγομουρμουρίζεις άνετα για μέρες μετά.

Η σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου εκμεταλλεύεται πανέξυπνα το υπέροχο υλικό της και αναδεικνύει τις ερμηνείες των ηθοποιών. Χρησιμοποιώντας ευφάνταστα το λιτό σκηνικό των ξύλινων σπιτιών του Χάμελιν, κατασκευής Ευαγγελίας Θεριανού, σχηματίζει μπροστά στα μάτια μας την έρημη πόλη, το οικογενειακό τραπέζι του δημάρχου, την σκοτεινή αίθουσα συνεδριάσεων, το μυστήριο και την περιπέτεια, τον φόβο που σπέρνουν οι ποντικοί και την μετέπειτα λυτρωτική απελευθέρωση, ώσπου φτάνει στην αγωνία για την τύχη των μικρών παιδιών. Εκεί εντάσσει την διάδραση με το κοινό, δοσμένη πάντα με την αστείρευτη κωμικότητα του ταλαντούχου Γιώργου Παπαγεωργίου.

Τη μουσική αυτής της ξεχωριστής παράστασης έχει επιμεληθεί ο Κορνήλιος Σελαμσής, τα κουστούμια η Κλαίρ Μπρέσγουελ, τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου και την κίνηση η Χαρά Κότσαλη, που εντυπωσιάζει με την εκφραστικότητα όχι μόνο της ερμηνείας της αλλά και της εξαιρετικής της ευλυγισίας και σωματικότητας.

Αν θέλετε να επιλέξετε μία παράσταση για παιδιά που όμως κρύβει μέσα της την αλήθεια που εμείς οι μεγάλοι τείνουμε να ξεχνάμε, τότε «Το μυστήριο της πολιτείας του Χάμελιν» είναι η ιδανικότερη επιλογή, καθώς συνδυάζει αρμονικά και χωρίς διδακτισμό το μεστό αλλά διασκεδαστικό κείμενο, τις υπέροχες ερμηνείες και την αναγκαία σκηνοθεσία-οδηγό, σε ένα σύνολο που αποκαλείται με μία αλλά ολοκληρωμένη φράση, καλό θέατρο.

«Γιατί οι ιστορίες δεν τελειώνουν ποτέ.
Ζεις τη ζωή σου και καταλαβαίνεις ότι η ζωή σου, έχει γίνει η ιστορία σου…»

Της Νάζης Τσιλιγκερίδου, 22/4/2015

Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59
115 26 Αθήνα
τηλ. 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Σάββατο 17.00, Κυριακή 15.00 ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ10 €

Για πακέτα συνδρομών και εκπτωτικές προσφορές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του θεάτρου www.porta-theatre.grhttps://www.facebook.com/PortaTheatreAthensxam5
https://twitter.com/PortaTheatre
http://instagram.com/portatheatre
https://www.youtube.com/user/PortaTheatreAthens

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
www.viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, ΙανόςΠληροφορίες–κρατήσεις για τις σχολικές παραστάσεις:Εύα Στυλάντερ, Δευτέρα–Παρασκευή 9:30-13:30
τηλ. 210 86 58 902 και τηλ.–φαξ 210 86 65 144
email: theatropol@otenet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα