Νέα, events, άρθρα και οικολογία

Μαϊ
29

Εκφραστικότητα και ερμηνεία - Αλεξάνδρα Κόνιακ, Μαρία Κίτσου

Υπάρχουν αμέτρητες σωστές φωνές και άλλες τόσες που με συστηματική μελέτη και προσπάθεια, μπορούν να φτάσουν σ' ένα εξαιρετικό επίπεδο. Λίγες όμως είναι αυτές που θα αγγίξουν την ψυχή μας και είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που διαχωρίζει τους καλούς τραγουδιστές από τους ερμηνευτές.
 
Η Αλεξάνδρα Κόνιακ, σε ένα δίωρο διαδραστικό σεμινάριο, θα μας δώσει χρήσιμες πρακτικές συμβουλές και τα ερεθίσματα που χρειαζόμαστε για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, σε ένα δρόμο που κατά κοινή ομολογία δεν τελειώνει ποτέ, αυτόν της μουσικής έκφρασης.
 
Καλεσμένη της θα είναι η καταξιωμένη ηθοποιός Μαρία Κίτσου (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2012) και πλέον αρμόδια να μας μιλήσει για την "αλήθεια" της ερμηνείας μας και τη δύναμη που έχουν τα εκφραστικά μας μέσα.
Μαϊ
29

Ακρόαση για τον "Θουκυδίδη Δραματικό 2017"

Το Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (HERC, www.herc.gr) εν όψει της διεξαγωγής του θερινού προγράμματος «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου 2» (Ιούλιος-Αύγουστος 2017) προγραμματίζει ακρόαση για την θεατρική παράσταση που θα πλαισιώσει το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος.
 
Η ακρόαση απευθύνεται σε απόφοιτους σπουδαστές δραματικών σχολών των τελευταίων τριών ετών (2015-17). Εξαιρέσεις συμμετοχής στην ακρόαση θα γίνουν δεκτές, εφόσον κριθεί σκόπιμο από τους διοργανωτές και κατόπιν ειδικής συνεννοήσεως.
Μαϊ
29

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ακροάσεις για το μιούζικαλ "Μάλιστα Κύριε"

Περισσότεροι από 600 νέοι ηθοποιοί και χορευτές ανέβηκαν στη σκηνή του θεάτρου Αλίκη για να πάρουν μέρος στις ακροάσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, για τη στελέχωση του ελληνικού μιούζικαλ-υπερπαραγωγή, που προετοιμάζουν τα Αθηναϊκά Θέατρα, για τον Οκτώβριο.
 
Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία της φιλόδοξης μουσικοχορευτικής παράστασης υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας έχοντας αντλήσει στοιχεία και έμπνευση από το βιβλίο της κόρης του συνθέτη.
Μαϊ
29

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

 Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας 

- Πέθανε στη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Μαΐου 

- Ήταν περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν, αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας.
Μαϊ
28

Της ζωής το παραμύθι

Λενε οι «ειδικοί» πως τα πρώτα παραμύθια θα πρέπει να ειπώθηκαν πριν χρόνια πολλά, την πρώτη φορά και τον πρώτο καιρό, στο βάθος μιας σπηλιάς, ενώ το σκοτάδι έξω σαν τα νερά του βάλτου πηχτό κατάπινε το τελευταίο φως της μέρας. Κι αν ο πρώτος αυτός άνθρωπος, που άρθρωσε προς τους συντρόφους του λόγο παραμυθιακό, δεν είχε τη βεβαιότητα πως το φως θα νικούσε το σκοτάδι, είχε την ελπίδα. Αν δεν είχε τη γνώση, είχε τη φαντασία.
 
Είχε την ανάγκη να αντέξει μέσα στη μεγάλη νύχτα. Η ανάγκη, η φαντασία και η ελπίδα γέννησαν τα λαϊκά παραμύθια. Από τότε μέχρι και σήμερα ο λόγος τους κρατά άσβεστο το φως μες στα σκοτάδια των καιρών. Από τότε μέχρι σήμερα τα λαϊκά παραμύθια κρατούν συντροφιά σε όσους έχουν τα αυτιά τους τεντωμένα και τις καρδιές τους ανοιχτές για να τα υποδεχτούν. 
 
Μια μεγάλη παρανόηση συνοδεύει τον παραμυθιακό λόγο. Ότι τάχα τα παραμύθια είναι μονάχα για τα παιδιά και πως οι μεγάλοι κανένα όφελος δεν θα έχουν από αυτά, παρεκτός για να περνούν την ώρα τους. Τι ψέμα!  
 
Τα παραμύθια τα λαϊκά -και όχι αυτές οι πετσοκομμένες εμπορικές εκδοχές τους που γίναν άλλο ένα προϊόν παιδικής υπερκατανάλωσης- απεύθυνση έχουν στους ενήλικες. Οι ιστορίες ανέκαθεν συντρόφευαν τους ανθρώπους στους χώρους εργασίας, σε ένα διάλειμμα από το λιομάζωμα, στα καφενεία, στο παζάρι και γύρω από την σπιτική εστία, φυσικά, τις ώρες που κοιμούνται οι μικροί και βεγγερίζουν οι μεγάλοι. 

Παραμύθια γεννήθηκαν από την ανάγκη του ανθρώπου να ξεφύγει από την σκληρή καθημερινότητα, να ονειρευτεί τόπους μακρινούς, να γελάσει με την καρδιά του, να φιλοσοφήσει τη ζωή αλλά και να πονηρευτεί. 
 
Παραμύθια μαγικά, ευτράπελα και αστεία, φιλοσοφικά μα και πρόστυχα υπάρχουν σε όλους τους λαούς της γης. Όπου ευδοκίμησε ποτέ ο ανθρώπινος πολιτισμός, βασικός στύλος του είναι οι ιστορίες που αφηγούνται τα μέλη της κοινότητας. Και είναι οι ιστορίες αυτές τόσο ξεχωριστές και τόσο ίδιες μεταξύ τους, μιας και πανανθρώπινες είναι και οι ανάγκες που τις γέννησαν.
 
Από τους κοσμογονικούς μύθους των Ινδιάνων της Αμερικής, μέχρι τις ευτράπελες ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα της Ανατολής, τα αιτιολογικά παραμύθια της Αφρικής και τα μαγικά παραμύθια της Ρωσίας, οι ιστορίες αυτές κρύβουν μέσα τους τη μυστική Ενότητα του Κόσμου.