Αφιερώματα

Μαϊ
22

Ποιο γυμναστήριο; Πιείτε κόκκινο κρασί!

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Alberta στον Καναδά, έδειξε ότι το κόκκινο κρασί είναι καλύτερο από το… γυμναστήριο! Σύμφωνα με τους ερευνητές το κόκκινο κρασί, τα καρίδια και τα σταφύλια περιέχουν ένα συστατικό, τη ρεσβερατρόλη (resveratrol) που βελτιώνει την καρδιά, τους μυς και τη λειτουργία των οστών, όσα δηλαδή «φτιάχνει» και η σωματική άσκηση.1red wine

Η ρεσβερατρόλη, μετά από δοκιμές σε ποντίκια, απεδείχθη  αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και τώρα η ουσία θα δοκιμαστεί και στους διαβητικούς. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά για τα οφέλη του συστατικού, τότε σημαίνει ότι η κατάσταση της καρδιάς του ασθενούς μπορεί να βελτιωθεί όσο και αν έκανε συστηματική και σκληρή γυμναστική.

Μαϊ
01

Εργατική Πρωτομαγιά

may_day-greeceΕτήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Απρ
30

20 νόστιμες... ταινίες!

zetajonesΗ αγάπη για το φαγητό και το κρασί αποτελεί συχνά πηγή έμπνευσης για τους σεναριογράφους του κινηματογράφου. Οι ταινίες που έχουν γυριστεί και πραγματεύονται σχετικά θέματα είναι αμέτρητες. Εμείς επιλέγουμε για εσάς και σας προτείνουμε ένα shortlist 20 ταινιών για τις κρύες νύχτες του Χειμώνα! Η συνέχεια επί της οθόνης...

Απρ
14

Το μυστήριο του θανάτου και της ανάστασης στα έθιμα του τόπου μας

Η περίοδος του Πάσχα που ξεκίνησε την Καθαρά Δευτέρα βαίνει σιγά-σιγά προς την κορύφωσή της με την Ανάσταση του Κυρίου. Μια περίοδος γεμάτη έθιμα και συμβολισμούς ανά την Ελλάδα που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα σε αυτή την περίοδο, η οποία παρουσιάζει πολλές αντιστοιχίες με τις αρχαίες Γιορτές των Παθών, δηλαδή του θανάτου και της ανάστασης. Φαίνεται πως αυτές οι γιορτές που υπήρχαν σε όλες τις ηλιολατρικές θρησκείες ήταν οι πρόδρομοι του χριστιανικού Πάσχα.

«Το μυστήριο του θανάτου και της ανάστασης, ριζωμένο στα βάθη της ανθρώπινης φύσης, δημιουργούσε στις αρχαίες λατρείες το υπόβαθρο των κατάλληλων εκφραστικών μέσων για τα ζεύγη των θεών που το εκπροσωπούσαν» αναφέρει σε σχετική της ομιλία η επιστημονική συνεργάτρια του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη. Ο άνθρωπος πεθαίνει ενώ η φύση ανανεώνεται, ιδιαίτερα την άνοιξη, οπότε η αντίθεση είναι πιο έντονη.

Από τους αρχαίους μύθους του Αδώνιδος και της Περσεφόνης που ανατρέπουν και αρνούνται τον θάνατο, μέχρι τον αναστάντα Χριστό, τον Ζαφείρη, το Μαγιόπουλο και τα άλλα ανοιξιάτικα δρώμενα. Στους Φοίνικες, και στη συνέχεια στους Έλληνες, γιορτάζονταν ο θάνατος και η μετέπειτα ανάσταση του Αδώνιδος, που για τους πιστούς ήταν η προσωποποίηση της βλάστησης.

Μαρ
29

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε άτλαντα των ελληνικών νησιών

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε τον πρώτο άτλαντα των ελληνικών νησιών μας, ο οποίος δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον χαρακτήρα και την εξέλιξη της νησιωτικής Ελλάδας, τις δυνατότητες και τα σημεία υστέρησης.

Ο άτλαντας δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής της ομάδας τον Γιάννη Σπιλάνη, αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος, και τον Θανάση Κίζο, αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας.

Ο άτλαντας καλύπτει και τα 114 κατοικημένα νησιά της χώρας, προσεγγίζοντάς τα γεωγραφικά, δημογραφικά και οικονομικά.