Φεβ
14

Η Βάσω Ζαφειροπούλου μιλάει στο All4fun

 Η Βάσω Ζαφειροπούλου μιλάει στο All4fun για το νέο της βιβλίο: "Η τελευταία στάση", τους ήρωες του βιβλίου της, την αγάπη για την συγγραφή και διάφορα ακόμα...
 
"Όταν γράφω, δεν σκέπτομαι ποτέ τι μηνύματα θα στείλω. Αφήνω τους ήρωές μου να εξελίσσονται, να λένε τα δικά τους και να κάνουν τα δικά τους. Πιστεύω, λοιπόν, πως είναι θέμα του αναγνώστη-ανάλογα πώς διαβάζει να «ανακαλύψει» μηνύματα!"
 
«Η τελευταία στάση», τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο;
 
Πρόκειται για ένα ερωτικό-κοινωνικό μυθιστόρημα. Η ηρωίδα, μια νέα γυναίκα, που έχει μείνει πιστή σε μια υπόσχεση που είχε δώσει στον έρωτα της νεανικής της ηλικίας, βρίσκεται, απρόσμενα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μπροστά στον ώριμο πια νεανικό  της έρωτα. Το σοκ είναι πολύ μεγάλο για κείνην. Σκέψεις και συναισθήματα την κατακλύζουν αναγκάζοντάς την να δει, επιτέλους, την πικρή πραγματικότητα, και πόσο στάσιμη είχε μείνει η ζωή της. Παρ’ όλ’ αυτά, μια καινούργια σχέση που πάει ν’ ανατείλει δεν κατορθώνει να σκορπίσει τις αμφιβολίες και τους φόβους απ’ την ψυχή της, ώσπου η ζωή αναλαμβάνει… δράση.
 
Ωστόσο, αυτός είναι ο πυρήνας, γιατί γύρω απ’ τους τρεις αυτούς ήρωες, υπάρχει μια κοινωνία ανθρώπων που υποφέρουν από καθημερινά ανυπέρβλητα πολλές φορές προβλήματα, αλλά και πολιτικές καταστάσεις που τους ωθούν, συχνά, σε επιλογές καταστροφικές!
 
Επομένως, η ερωτική ιστορία γίνεται και αφορμή για να περιγραφεί μια εποχή ανακατατάξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και σε γειτονικές περιοχές.
 
Μιλήστε μας για την ηρωίδα σας.
 
Η Ελίνα, όπως είπα ήδη, ανήκει στην κατηγορία των πιστών κι’ αφοσιωμένων γυναικών. Δεν είναι, όμως, άνθρωπος της γυάλας. Αντιθέτως, αγωνίζεται με τον τρόπο της για να επιβιώσει, πιστεύει στις αξίες της ζωής, στη φιλία, την αξιοπρέπεια, δεν αφήνει την καθημερινότητα να την πάρει από κάτω, δημιουργεί μόνη της τον κόσμο της και τον υπερασπίζεται με θέρμη και πείσμα. Αυτήν την ενδιαφέρει μόνο ο Άνθρωπος, όπως ισχυρίζεται, γι’ αυτό δεν αφήνεται σε πολιτικούς παροξυσμούς.
 
Τα όσα συμβαίνουν γύρω της και οι συμπεριφορές των ανθρώπων την προβληματίζουν έντονα, την κάνουν να φιλοσοφεί με τον τρόπο της και να ψάχνει διαρκώς για διεξόδους που συνάδουν με το αξιακό της σύστημα.
 
Λίγα λόγια για τους ήρωές σας;
 
Οι ήρωές μου είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που αγωνίζονται να βρουν μια θέση σ’ έναν κόσμο που σπαράζεται από μίση, πάθη και κυρίως αγώνα για εξουσία σε όλα τα επίπεδα. Τους βλέπω όλους με κατανόηση και αγάπη και τους παρακολουθώ με βλέμμα κριτικό μεν, αλλά όχι επικριτικό, γιατί δεν παύω να πιστεύω πως ο καθένας μας, ως ένα μεγάλο βαθμό, είναι δημιούργημα της κοινωνίας όπου μεγαλώνουμε. Επομένως, είμαστε όλοι, εν δυνάμει, κακοί…..
 
Μιλήστε μας για τη συνεργασία με την Άνεμος εκδοτική, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
 
Απλά, καθώς έψαχνα εκδοτικό οίκο, είδα και τον «Άνεμο», διαπίστωσα πως βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τη δική μου, είμαστε δηλ. γείτονες, και έτσι αποφάσισα να περάσω να τον γνωρίσω.Και όχι μόνο δεν μετάνιωσα, αλλά, αντίθετα, δεν παύω να λέω σε όλους πόσο συνεπείς υπήρξαν κατά τη συνεργασία μας και με πόσο σεβασμό και ευαισθησία αντιμετώπισαν και τη δουλειά μου και μένα και οι δυο τους: ο Νικόλας ο Τελλίδης και ο Γιάννης ο Φιλιππίδης. Τους ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου.
 
Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας στους αναγνώστες σας;
 
Όταν γράφω, δεν σκέπτομαι ποτέ τι μηνύματα θα στείλω. Αφήνω τους ήρωές μου να εξελίσσονται, να λένε τα δικά τους και να κάνουν τα δικά τους. Πιστεύω, λοιπόν, πως είναι θέμα του αναγνώστη-ανάλογα πώς διαβάζει να «ανακαλύψει» μηνύματα!
 
Θεωρώ πολύ εγωιστικό να στέλνω μηνύματα! Διαβάζουμε για ν’ απολαμβάνουμε, να προβληματιζόμαστε και να κάνουμε ο καθένας μας τις σκέψεις του. Άλλωστε, ανάλογα με την ηλικία, την εποχή, την πείρα μας, το ίδιο κείμενο το βλέπουμε διαφορετικά ή συμπληρωματικά. Χρέος, λοιπόν, του συγγραφέα πιστεύω πως είναι να δίνει χαρακτήρες και καταστάσεις που ν’ αντέχουν στο χρόνο.
 
Μιλήστε μου για την έννοια του έρωτα και της αγάπης που υπάρχει στη ζωή σας. Παίζει καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του ανθρώπου;
 
Ανεπιφύλακτα, ναι. Δε μπορώ να φανταστώ τι θα ήταν η ζωή μας δίχως έρωτα κι’ αγάπη! Ερωτευόμαστε, ανεβαίνουμε στους ουρανούς, πονάμε, κλαίμε και όλα τα σχετικά, ευχόμαστε να ξαναζήσουμε τα ωραία και να ρίξουμε στο γκρεμό τις απελπισίες, αλλά, μόλις προσγειωθούμε άσχημα, ξαναείμαστε έτοιμοι για….απογείωση!
 
Προσωπικά, θα ευχόμουνα τα φτερά μου να μην είναι από κερί και τα…λιώσει ο ήλιος, αλλά ανθεκτικά που να με προσγειώνουν στη συνέχεια σε μια παραδεισένια αγκαλιά, ήρεμη, σταθερή κι’ αγαπημένη! Που είναι και το…ζητούμενο!!
 
Μόνο, όταν είμαστε ισορροπημένοι συναισθηματικά, εξελισσόμαστε ομαλά οι άνθρωποι και επομένως οι κοινωνίες μας αναπτύσσονται προς τη θετική κατεύθυνση.
 
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
 
Συνήθως δεν κάνω σχέδια. Προσπαθώ να είμαι έτοιμη για να αντιμετωπίζω την καθημερινότητα επάξια, καθώς οι ήρωές μου δεν έχουν ορισμένη ώρα που θα μου χτυπήσουν το τζάμι για να τους ανοίξω και να βρουν τη θέση τους στην καινούργια ιστορία. Όπως, λόγου χάρη, αυτή την εποχή, βρίσκομαι ακριβώς στο σημείο όπου, κάθε τόσο, όλο και κάποιος μου χτυπάει το τζάμι για να συμπληρώσει κάποιο κενό.
 
Πώς μπήκε η  συγγραφή στη ζωή σας;
 
Απολύτως φυσιολογικά. Είχα κλίση στα φιλολογικά, σπούδασα ελληνική φιλολογία, είχα πάντα σχέση με τη λογοτεχνία και πάντα κάτι «σκάρωνα». Πότε ένα ποιηματάκι, πότε κάτι πεζό, ώσπου ήρθε, μόνο του, και το μυθιστόρημα, σαν ανάγκη καθαρά εσωτερική. Κι’ από τότε, προσπαθώ να δίνω σε κάθε καινούργιο μου κείμενο ό, τι καλύτερο μπορώ.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι ξένοι και έλληνες λογοτέχνες;
 
Παλιά, λάτρευα μόνο τους κλασικούς, ρώσους, γάλλους, ιρλανδούς, άγγλους. Από τότε που… μεγάλωσα, όμως, διαβάζω πολύ τους αρχαίους δικούς μας, τους νεότερους δικούς μας και ξένους λογοτέχνες και ό, τι πέφτει στα χέρια μου και αξίζει τον κόπο. Ό, τι είναι καλογραμμένο έχει να μου προσφέρει και μου ανοίγει τους ορίζοντες. Θέλω να πω πως τώρα πια δεν μπορώ να κατονομάσω αυτόν ή εκείνον το λογοτέχνη, γιατί είναι πάρα πολλοί όσοι μου αρέσουν και δε θα ήθελα να αδικήσω κανέναν.
 
Άνεμος εκδοτική • Αιγίνης 14, 11362 Αθήνα • Τηλ.: 210 8223 574 • email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.anemosekdotiki.gr
 
Βάσω Ζαφειροπούλου
«Η τελευταία στάση»
μυθιστόρημα
 
ISBN: 978-960-9585-68-2
σελ.: 320
σχήμα: 14x20,5 cm
τιμή: 15€ με ΦΠΑ
(-10%): 13.50€ με ΦΠΑ
 
Μια νέα γυναίκα απολαμβάνει ανέμελη τις διακοπές της σε μια πόλη που την έχει γοητέψει, όταν η ξαφνική κι αναπάντεχη εμφάνιση ενός άντρα απ’ το παρελθόν τής ανατρέπει τη ζωή. Εκείνος! «Περίμενέ με» της είχε πει τότε. «Θα σε περιμένω» του είχε φωνάξει. Κι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, οι καταχωνιασμένες βαθιά μέσα της μνήμες ορμάνε να την ξαναβυθίσουν στα σκοτάδια μιας κόλασης, απ’ όπου πίστευε πως είχε αναδυθεί μια για πάντα. 
 
Η νοερή της συντροφιά γίνεται μεμιάς σκόνη. Όσα πίστευε για τον έρωτα, την πίστη, την απιστία, την αφοσίωση, την ειλικρίνεια, τη συνέπεια, τα δυνατά αισθήματα, οι αξίες δηλαδή που πάνω τους είχε χτίσει τον μικρόκοσμό της, χάνουν τη λάμψη τους, θολώνουν επικίνδυνα. 
 
Πού θα την οδηγήσει άραγε αυτή η ανατροπή; Πόσο θα επηρεάσει τη σχέση της με τον καινούργιο άνθρωπο που εισβάλλει παράλληλα στη ζωή της; Θα μπορέσει να αφεθεί στον έρωτα του άντρα που την πολιορκεί, αποφασισμένος να την κερδίσει; Θα καμφθούν οι αντιστάσεις της; Θα αντέξει στις δύσκολες δοκιμασίες που η νέα σχέση απαιτεί;
 
Σε τι απρόβλεπτες περιπέτειες θα οδηγηθούν οι τρεις αυτοί άνθρωποι, που η ζωή τούς έφερε απροειδοποίητα κοντά;
 
Βιογραφικό σημείωμα
 
Η Βάσω Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημοσιογραφία στη σχολή «Όμηρος», γαλλικά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, καθώς και σε φροντιστήρια. Τα τελευταία δέκα χρόνια δίδασκε στο 26ο Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο).
 
Έχει εκδώσει δυο μυθιστορήματα: «Ο πατέρας αφέντης», Μπουκουμάνης, 1997, «Παράξενη ζωή», Μπουκουμάνης, 2002. Κείμενά της έχουν επίσης δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 14/2/2017