Μαϊ
13

Κριτική ταινίας "Personal Shopper

Η Kristen Stewart, μετά την συνεργασία της με τον Olivier Assayas για το Clouds of Sils Maria, επανασυνδέεται με τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νεαρής βοηθού μιας πλούσιας γυναίκας του κοσμικού Παρισιού.
 
Η Maureen δεν αγαπάει την δουλειά που κάνει όμως παραμένει σε αυτήν μέχρι να καταφέρει την επικοινωνία με τον δίδυμο αδελφό της που βρήκε ξαφνικό θάνατο από ανακοπή καρδιάς, στην ίδια πόλη, λίγους μήνες πριν.
 
Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ερμηνείες της στην μεγάλη οθόνη, η Stewart χαράζει στο πρόσωπο της μια έντονη αγωνία που παραμένει αδιάσπαστη καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας. Με βλέμμα χλωμό που καρφώνεται στο κενό προσπαθεί να βρει απαντήσεις και να τραβήξει το πέπλο της Ίσιδας αποκαλύπτοντας τα αιώνια μυστικά της ζωής και του θανάτου.
Η έντονη επιθυμία της να έρθει σε επαφή με το πνεύμα του αδελφού της θα την φέρει αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό αφού πρέπει πρώτα απ’ όλα να διατηρήσει την ακεραιότητα της για να ριχτεί εν τέλει στην δίνη της μεταφυσικής.
 
Η γύμνια της, στην σκηνή που δοκιμάζει τα ρούχα της κυρίας της, δεν είναι μόνο η πράξη αντίδρασης μιας καταπιεσμένης φύσης που αναζητά την απελευθέρωση απ’ τα προσωπικά της δεσμά αλλά και ένα αποφασιστικό βήμα κατάδυσης στον κρατήρα της ίδιας της ύπαρξή της. 
Ο Olivier Assayas χτίζει υπομονετικά το οικοδόμημα της εύθραυστης Maureen που αναζητά απαντήσεις μέσα από την αβεβαιότητα και την απελπισία. Η αρχικά μονοδιάστατη θεματική που αφορά τον κόσμο των πνευμάτων σταδιακά μετατρέπεται σε μια ψυχολογική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στην δύναμη της αυθυποβολής και στην πραγματική ανάγκη της αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας.
 
Του Άγγελου Λεχουρίτη, 14/5/2017