Φεβ
15

Eίδαμε το "Manchester By The Sea"

To Manchester By The Sea είναι η συγκινητική ιστορία ενός επιστάτη(Lee)που καλείται να φροντίσει τον έφηβο ανιψιό του (Patrick) όταν ο πατέρας του αγοριού πεθαίνει.O Lee όμως έχει να αντιμετωπίσει και το δικό του προσωπικό δράμα ώστε μετά βίας μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την νέα πραγματικότητα.
 
Ο Lee προxωρά τον δικό του “Via Dolorosa” θεωρώντας τα ερείπια της απέραντης θλίψης του. Βαδίζει τον ανηφορικό δρόμο ασθμαίνωντας γοερά έχοντας χάσει κάθε διάθεση για να ζήσει. Η αντικοινωνικότητα και η απάθεια είναι οι νέοι του σύντροφοι που του υπενθυμίζουν πως μέσα του είναι νεκρός. 
 
Και αν η νωθρή του όψη μοιάζει ακίνδυνη η οργισμένη του ψυχή ξεσπά με ασήμαντες αφορμές στήνωντας καυγάδες σε μπαρ μεταμορφώνοντας τον σε μια κινούμενη απειλή. Όμως η σύγκρουση του ήρωα είναι πρωτίστως προσωπική και όχι διαπροσωπική. 
 
Η αδυναμία του να αναλάβει ευθύνη για τον Patrick δεν είναι πράξη δειλίας αλλά μια συνειδητή προσπάθεια να παρουσιαστεί ειλικρινής μπροστά σε μια κατάσταση που τον βρίσκει συναισθηματικά-ψυχικά απροετοίμαστο και με μια κατακρημνισμένη θέληση που αδυνατεί να σταθεί στο ύψος της παρακούωντας την κατά τ’ άλλα αληθινή αγάπη που νιώθει γι’ αυτόν.
Ο σκηνοθέτης Kenneth Lonergan ξεδιπλώνει μαεστρικά την πλοκή κινούμενος χωροχρονικά ανάμεσα στο τότε και το τώρα αφήνοντάς μας να παρασυρθούμε αργόσυρτα με σύμμαχο μια εξαίσια αφηγηματική δυναμική και αφού προοικονομήσει την εξέλιξη των γεγονότων με το θεμελιώδες πλάνο της εναρκτήριας σκηνής στην θάλασσα. Η θάλασσα η οποία δρα επουλωτικά για τον ήρωα και ως η μόνη σταθερά που του δίνει το απαραίτητο στήριγμα να κατευνάσει τις παλίρροιες του μυαλού του. 
Με πρωταγωνιστή τον Casey Affleck στον καλύτερο ρόλο της μέχρι τώρα καριέρας του, το Manchester By The Sea συγκεντρώνει 6 υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ της 89ης τελετής που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν αυτές για την ερμηνεία Α’ Ανδρικού ρόλου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.
 
Του Άγγελου Λεχουρίτη, 15/02/2017