Ψυχαγωγία

Μαρ
24

Φεστιβάλ Κορεάτικου Κινηματογράφου

www.mcf.gr
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 
30 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2017
 
Είσοδος ελεύθερη (με κρατήσεις θέσεων)
Μαρ
24

Μάρτιος 2017: Νέες ελληνικές συμπαραγωγές ενισχύονται από το Εurimages

Τέσσερις ελληνικές κινηματογραφικές συμπαραγωγές χρηματοδοτήθηκαν από το Eurimages κατά τη διάρκεια της 146ης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο από τις 7 μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2017.

Πρόκειται για τα ακόλουθα κινηματογραφικά σχέδια:

Μαρ
23

"Ο Ξένος" στο Θέατρο 104

Το εμβληματικό έργο του Αλμπέρ Καμύ Ο Ξένος μεταφέρεται στην σκηνή του Θεάτρου “104” σε σκηνοθεσία  Δημήτρη Τσιάμη, από την Πέμπτη 20 Απριλίου κάθε Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.00.

Ο Ξένο,ς σύμφωνα με τον Αλμπέρ Καμύ, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. “Ο Μερσώ αρνείται να πει ψέμματα, τον κινεί μόνο το πάθος του απόλυτου. Αυτό και μόνο τον τοποθετεί εκτός κοινωνίας, για την οποία είναι ένας ξένος. Προσπάθησα ν' αποδώσω με τον ήρωά μου τον μοναδικό Χριστό που μας αξίζει.”

Ο ήρωάς του καταδικασμένος σε θάνατο για τον φόνο ενός  Άραβα βρίσκεται μπροστά σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του νοήματός της. Χωρίς ποτέ να δίνει κάποια οριστική απάντηση, η ατομική του εξέγερση είναι τελικά αυτή που τον οδηγεί στην αποδοχή και την υπέρβαση της κατάστασής του.

Μαρ
23

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο του Μαρσελ Προυστ στο Θέατρο Σημείο

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα – ωκεανό 3000 σελίδων, το οποίο για μεγάλο μέρος της κριτικής αποτελεί τον κολοφώνα του κοσμοπολίτικου μοντερνισμού. Έργο ζωής για τον Προυστ, το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» διαδραματίζεται σε ελάχιστους τόπους όπως το Παρίσι, το Μπαλμπέκ, η Βενετία, το Κομπραί.
 
Το έργο υπάρχει, αναπνέει και υφίσταται εξαιτίας της ανθρώπινης φαντασίας χωρίς όριο, όπως θρέφεται από τη μνήμη. Η Μπέλ Επόκ του Προυστ, σηματοδοτεί τεράστιες αλλαγές, σε κοινωνικό όσο και τεχνολογικό επίπεδο. Διαχωρισμός πολιτείας- εκκλησίας, επιδημίες χολέρας, φυματίωσης, τύφου, κοκαΐνη, όπιο, πορνεία και σύφιλη, ευημερία, πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Τραίνα, ποδήλατα, λεωφορεία, αεροπλάνα, τηλεπικοινωνίες.
 
Από τις πρώτες λέξεις η παράσταση είναι ένα συμβόλαιο με τον θεατή, μια τεράστια κατάδυση στους χρόνους πριν τον πολιτισμό, εκεί που το εγώ σβήνεται από το σύμπαν.
 
Τα πρόσωπα του Προυστ, φάσματα και αντανακλάσεις διαμορφώνουν ένα τοπίο όπου το καθένα αναμετριέται με το σύμπαν. Έρωτες, πάθη, ανθρώπινες σχέσεις, διαδρομές ζωής και ο χρόνος αδυσώπητος βιώνεται σε παραλλαγές.
 
Ένα μητρικό φιλί αναδύεται στο εδώ και στο τώρα, μία καταφυγή στη μήτρα του έκθετου και γυμνού ανθρώπου στα ένστικτα επιβίωσης, στη λαγνεία και στον τρόμο του.
Μαρ
23

Κριτική ταινίας "It's Only The End Of The World"

O Xavier Dolan, το «παιδί θαύμα» του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε ηλικία μόλις 28 χρoνών μας παραδίδει την 6η κατά σειρά ταινία του η οποία πραγματεύεται την επιστροφή ενός άρρωστου συγγραφέα (Louis) στην  οικογένεια του μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας προκειμένου να τους ανακοινώσει ότι πεθαίνει.Ο Louis βρίσκεται αντιμέτωπος με μια έκρυθμη κατάσταση ακόμη πιο απειλητική και από εκείνη του επικείμενου θανάτου του.