22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Welcome to New Work!

Όταν κάνεις τουρισμό είσαι μακριά από τη ρουτίνα, τα προβλήματα της καθημερινότητας, τις υποχρεώσεις, τις δυσκολίες της δουλειάς. Βλέπεις τα πάντα με καλή διάθεση όπου κι αν βρεθείς. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης να κάνει τουρισμό κάποιος ξένος, έχει τη δυνατότητα να περάσει φανταστικά επειδή θα είναι μακριά από τα δικά του προβλήματα. Με τα δικά μας απλά θα συμπάσχει. Χαλαρός στο μετρό θα μας κοιτάζει που γυρίζουμε νυσταγμένοι από τη δουλειά, ενώ εκείνος θα πηγαίνει για ποτό. Θα κρυφογελάει που τρέχουμε να προλάβουμε γεμάτοι άγχος ένα ραντεβού, ενώ εκείνος με τον χάρτη στα χέρια θα πηγαίνει στην Ακρόπολη που εμείς δεν πάμε ποτέ.

Ζεις σε άλλη διάσταση όταν είσαι τουρίστας, γιατί είσαι στον (προσωρινό) κόσμο σου. Στο προηγούμενο άρθρο προσπάθησα να σας μεταφέρω εικόνες από τη Νέα Υόρκη. Μια μεγαλούπολη ικανή να σε γοητεύει αλλά και να σε απογοητεύει, ακριβώς επειδή τα έχει όλα. Πως είναι όμως εκεί η ζωή του μόνιμου κατοίκου; Μιας και η μετανάστευση για τους Έλληνες είναι της μόδας και πάλι, θέλω να σας μεταφέρω όσα άκουσα.

Στη Νέα Υόρκη συναντάς Έλληνες πολύ εύκολα. Σε μια βδομάδα μίλησα με περισσότερους από δεκαπέντε. Αντιλήφθηκα γρήγορα ότι είναι άνθρωποι με άλλη νοοτροπία. Έχουν μάθει να είναι πιο οργανωτικοί, πιο πειθαρχημένοι και φυσικά είναι πιο αποτελεσματικοί, είναι καλοί σε αυτό που κάνουν. Η δουλειά δεν είναι ντροπή, όμως σε παλιότερες δεκαετίες ο Έλληνας εκεί έκανε σκληρά, δύσκολα επαγγέλματα. Τα χρήματα έβγαιναν με πόνο. Τώρα, τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων μεταναστών είναι γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες καταστημάτων, δημοσιογράφοι, λογιστές. Γι’ αυτό και η λέξη «Έλληνας» αντιμετωπίζεται επιτέλους με μεγάλο σεβασμό. Τώρα είναι η σειρά των λατινοαμερικάνων να ξεκινήσουν από χαμηλά και είναι τόσοι πολλοί που είναι βέβαιο πως στο μέλλον οι ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη ισπανόφωνη χώρα του κόσμου!

Η ζωή δεν είναι εύκολη ούτε εκεί. Η κρίση πέρασε από την Αμερική, σημαντικές πόλεις επλήγησαν (π.χ. Ντιτρόιτ), αλλά η Νέα Υόρκη λόγω οικονομικού μεγέθους την ξεπέρασε μέσα σε μερικούς μήνες. Σχετικά με την καθημερινότητα, αυτό που επικρατεί οι Ελληνοαμερικάνοι το ονομάζουν «καθεστώς υπερεργασίας». Είναι ο τρόπος ζωής. Αν θέλεις να βγάλεις λεφτά, πρέπει να δουλέψεις. 9-10 ώρες, έξι μέρες την εβδομάδα. «Υπερεργασία, χωρίς απαραίτητα υπερένταση», μου είπε ο Γιάννης που είναι εκεί 15 χρόνια. «Πολλή δουλειά και μια μεγάλη TV στο σπίτι για να έχουμε επαφή με τον κόσμο. Αυτή είναι η αμερικανική λογική», μου είπε ο Σάκης, που ακόμη δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.

Το συμπέρασμα είναι ότι με τη νοοτροπία του καλομαθημένου παιδιού που πολλοί συμπατριώτες μας έμαθαν να ζουν στην Ελλάδα, στο εξωτερικό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Κι όπως μου έλεγε επίμονα ο 82χρονος κυρ Τέλης, που πήγε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1954 (!!): «Ο Έλληνας μπορεί να ζήσει καλά εδώ με την οικογένειά του και να κάνει λεφτά. Αρκεί να είναι σοβαρός και να δουλεύει. Αν με το βδομαδιάτικο καταφέρνει να πληρώνει το νοίκι, τότε όλα θα είναι καλά. Είναι ωραία εδώ».

Του Νίκου Καπίρη, 07/02/2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα