16.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Είδαμε την ταινία: ” Ουζερί Τσιτσάνης”

«Η Γερμανική κατοχή και μια απαγορευμένη ερωτική σχέση βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κινηματογραφικού ρυθμού που τίθεται από τη μουσική που συνθέτει ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του έργου: ο εμβληματικός Βασίλης Τσιτσάνης»
 
 Μανούσος Μανουσάκης
 
Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη η ταινία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.
 
Για την καλύτερη αποτύπωση της εποχής και της ατμόσφαιρας ράφτηκαν περισσότερα από 3000 κοστούμια και χρησιμοποιήθηκαν 2500 κομπάρσοι…
 
Τέσσερις κεντρικοί ήρωες, ένας χώρος , καλή μουσική και βαθιά ριζωμένα νοήματα…
 
Ξενοφοβία, βία, απαγορευμένη αγάπη, προδοσία, μίσος, συνθέτουν το σκηνικό μιάς ταινίας που με μυθοπλαστικά στοιχεία αναμειγμένα με αληθινά γνωρίσματα κρατάνε τον θεατή με αμείωτο ενδιαφέρον..
 
Αρχικά, βλέποντας μέσα από την μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και τα ηχητικά εφέ και τους γνώριμους ήχους του μπουζουκιού να ξετυλίγεται ο διωγμός των Εβραίων και οι συνθήκες ταπείνωσης από τους Γερμανούς, η ξενοφοβία και ο ξεριζωμός από την πατρίδα τους με τον έντονο ρατσισμό που σταδιακά να γίνεται πιο έντονος. Μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες να δημιουργείται και ένας έρωτας ανομολόγητος μεταξύ ενός χριστιανού του Γιώργου και μιας εβραιοπούλας της Εστρέας.
 
Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου μετά την Μικρά Αγγλία έρχεται να μας δείξει με το low profile του πόσο χαρισματικός είναι να υποδυθεί έναν μεγάλο ήρωα, τον κεντρικό και τον ήρωα του βιβλίου, τον αείμνηστο Βασίλη Τσιτσάνη, που με το μπουζούκι του και τον ηρωισμό του δίνει μαθήματα ζωής και επιβίωσης μπροστά σε μια σειρά αντίξοων συνθηκών.
 
Ο Γιώργος (Χάρης Φραγκούλης), ως ντόπιος Θεσσαλονικιός και ως άνθρωπος, κοιτάζει τον συνάνθρωπο του κατάματα και με εθελοντικές δράσεις αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του «αντάρτη», του βοηθού στην οργάνωση κατά των γερμανικών καθεστώτων και παράλληλα να είναι συνιδιοκτήτης στο μαγαζί «Ουζερί Τσιτσάνης» Με κάθε ηρωισμό και χωρίς δεύτερη σκέψη βοηθάει και με σθένος υπερασπίζεται ότι πολύτιμο έχει, την αγάπη του για την Εστρέα και την πατρίδα του.
 
Η Εστρέα (Χριστίνα- Χειλά Φαμέλη), μούσα του Μανούσου Μανουσάκη δίνει μάχη με τα αισθήματα της, παλεύοντας με τον ίδιο της τον εαυτό και παράλληλη δείχνοντας υπακοή στην οικογένεια της που λατρεύει. Σίγουρα η ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης Χριστίνας, δεν αφήνει κανέναν απαρατήρητο στο μεγάλο ταλέντο να γίνει ένα με τον ρόλο της και να δώσει ψυχή τε και σώματι στον ρόλο της.
 
Η Λέλα (Βασιλική Τρουφάκου), άλλη μία τραγική ηρωιδα που δίνει μάχη με τους δαίμονες της  που την καταδιώκουν , μας φέρνει ρίγη συγκίνησης και μας συγκλονίζει με τον καταλυτικό ρόλο της στην ταινία. Σαν όαση μέσα στην καταιγίδα και στην βροχή των γεγονότων αψηφά την ευτυχία της και δείχνει απερίγραπτο πατριωτισμό και σθένος.
 
Ο Μανούσος Μανουσάκης έπειτα από χρόνια περισυλλογής, σίγουρα έρχεται δυναμικά με μία ταινία που θα σε συντροφεύσει δημιουργικά , θα καταστήσει δυνατό φωτογραφικό υλικό και θα αναδείξει όσο στοιχεία σε κάνουν ικανό να σκεφτείς και το ακριβώς επόμενο… Με φράσεις όπως: « αυτό θα είναι  μόνο η αρχή» ή « δεν πρέπει να ντρεπόμαστε εμείς αλλά αυτοί» και διάφορα άλλα μας μεταφέρουν σε μία τόσο μακρινή κα συνάμα τόσο κοντινή εποχή. 
 
Στους κεντρικούς ρόλους βρίσκονται ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, στον ρόλο του Βασίλη Τσιτσάνη, ο Χάρης Φραγκούλης, σε εκείνον του Γιώργου, η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, στον ρόλο της Εστρέας και μαζί τους η Βασιλική Τρουφάκου ως Λέλα και η Ξανθή Γεωργίου ως Ζωή, ενώ ξεχωρίσαμε ακόμα τη Μαρία Καβουκίδου και τον Νίκο Ιωαννίδη. Σε κεντρικούς ρόλους βρίσκουμε επίσης τον Γιάννης Στάνκογλου, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τον Λάκη Κομνηνό, τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ και πολλούς ακόμα ηθοποιούς, ενώ στην ταινία συμμετέχουν και περισσότεροι από 2000 κομπάρσοι. Το soundtrack του «Ουζερί Τσιτσάνης», που υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης, περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις παλιών εκτελέσεων τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη και θα κυκλοφορήσει από την Feelgood Records. 
 
ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ: ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ Α.Ε., ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΟΤΕ TV – ΣΑΜΠΥ ΜΙΩΝΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: TOPCUT MODIANO & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, DEVELOPED THROUGH: MFI SCRIPT 2 FILM, ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD 
 
ΠΑΡΟΧΕΣ: ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΟΣΕ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΕΘΝΙΚO ΘΕΑΤΡΟ, ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε., ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΙΣΤΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., CAPSIS HOTEL, DIMELLO, NICOLAS COIFFURE, ΕΨΑ
 
Τέλος να τονίσουμε την σπουδαιότητα της ύπαρξης τέτοιων παραγωγών στην Ελλάδα, που να υποτάσσουν την προχειρότητα και την μετριότητα. Το κίνητρο και η σωστή διαχείριση ιδεών με την επιλογή κατάλληλων συντελεστών σίγουρα φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους να αγαπούν τον ελληνικό κινηματογράφο, πέρα από οποιαδήποτε κρίση!
 
& Αναλυτικές πληροφορίες για τους συντελεστές της κινηματογραφικής ταινίας μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.all4fun.gr/fun/cinema/11900-2015-12-01-11-32-24.html
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 8/12/2015
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα