Μαϊ
15

Η επιλογή της εβδομάδας: "Χαρτοπόλεμος" του Βαγγέλη Ρωμνιού σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη

Εκείνο που ξεκάθαρα με κέρδισε στην παράσταση του Βαγγέλη Ρωμνιού, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, είναι η σαφέστατη ελληνική γραφή τόσο στο κείμενο όσο και στη σκηνοθεσία του.
 
Υπήρξαν στιγμές φρικιάστικά αληθινές με την καθημερινότητα που βιώνουν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια, μέσα στην κρίση αλλά και έξω και πέρα από αυτήν.
 
Η αγωνία της επιβίωσης, του "πως να τα βγάλουμε πέρα, και αυτό το μήνα", τα χρεωμένα νοικοκυριά, πως όλα αυτά επηρρεάζουν τις οικογενειακές σχέσεις πότε δημιουργώντας διχόνοια και πότε συσφίγγοντας ακόμα περισσότερο τους ιερούς δεσμούς.

Oι ήρωες του ''Χαρτοπόλεμου'' είναι αληθινά οι καθημερινοί ήρωες της ελληνικής πραγματικότητας και όχι μια ωραιοποιημένη κατάσταση χαρακτήρων που έχουν όλα τα προβλήματα λυμένα ή δημιουργήθηκαν χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα.
 
Εδώ, όλα στέκονται άλυτα, βασανιστικά, επίμονα, εκβιαστικά σχεδόν (όπως στην πραγματική ζωή) οδηγώντας τους χαρακτήρες σε ακραίες λύσεις και ακόμα πιο πολύπλοκες αντιδράσεις.
 
Γέλιο, σάτιρα, σε ωραίες, μετρημένες δόσεις, χωρίς να εξευτελίζονται και να γελοιοποιούνται οι χαρακτήρες. Ατμόσφαιρα θρίλερ και μαύρης κωμωδίας. Πίκρα και σφίξιμο στο στομάχι στο τέλος.
 
Μα πάνω απ' όλα αμεσότητα... γιατί όλα αυτά που απασχολούν τη σκηνή του Θεάτρου ΙΛΙΣΙΑ - ΒΟΛΟΝΑΚΗ, απασχολούν τα 2/3 των Ελλήνων.
 
Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλης Ρωμνιός, Παύλος Πιέρρος, Φοίβος Ριμένας είναι το επί σκηνής επιτελείο, που κερδίζει σύσσωμο τη συμπάθεια και την κατανόηση μας, ακόμα και όταν επιδεικνύει τις σκοτεινές πλευρές των χαρακτήρων του.
 
Απολαυστικό το ”πέρασμα” του ταλαντούχου Φοίβου Ριμένα, συγκλονιστικά ρεαλιστικό το ξέσπασμα του Βαγγέλη Ρωμνιού.
 
Επιτέλους, ένα ωραίο σύγχρονο λαϊκό έργο... πόσο μας έχει λείψει από τις Αθηναϊκές σκηνές...

Tου Κων/νου Ρίκου, 15/5/2017